Felpörgött Ukrajnában a déli front

Felpörgött Ukrajnában a déli front

Képünk illusztráció (Fotó: AFP via Europress/Genya Savilov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erős tűzérségi harc zajlik Zaporisszja térségében, miközben a Nyugat által kiképzett és felszerelet ukrán csapatok előre nyomulnak. Eddig ezek a dandárok tartalékban voltak – írta meg szerda koraeste a New Yort Times egy rendkívüli hírben. Az amerikai lap szerint a régóta beharangozott ukrán ellentámadás fő csapása most kezdődött el. A lapnak nyilatkozó pentagoni források szerint ez a hadművelet a „nagy teszt” – a cél ugyanis az lehet, hogy az ukrán csapatok kijussanak az Azovi tengerig, elvágva ezzel az elfoglalt Krím félszigetet a szárazföldi utánpótlástól. A Pentagon illetékesei szerint több ezer ukrán katona harcol most, döntő többségüket külföldön képezték ki.

A lap szerint ugyanerről beszélnek az oroszok is – Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium fő szóvivője „masszív támadásról” és heves harcokról számolt be Orikhivtől délre. Vlagyimir Rogov, a Moszkva által Dél-Ukrajnába kinevezett tisztviselő szerint a támadásban külföldön kiképzett ukrán csapatok vettek részt, akiket mintegy 100 páncélozott járművel, köztük német gyártmányú Leopárdokkal és amerikai gyártmányú Bradley harcjárművekkel szereltek fel.

Egy másik orosz megszálló tisztviselő, Jevgenyij Balickij arról beszélt, hogy Zaporizzsjában Ukrajna kedd óta 36 alkalommal bombázta a térség településeit. Szerinte az ukrán támadásokat visszaverték.

Ukrán tisztviselők a lap szerint azt mondták az amerikai vezetésnek, hogy a kibővített ukrán erők megpróbálnak az orosz aknamezőkön és más erődítményeken keresztül Tokmak városa felé előrenyomulni, és ha sikerrel járnak, akkor a tengerparthoz közeli Melitopol lesz az irány. A céljuk az, hogy elvágják az úgynevezett szárazföldi hidat az oroszok által megszállt Ukrajna és a Krím félsziget között, vagy legalábbis elég messzire nyomuljanak előre ahhoz, hogy a stratégiailag fontos félsziget az ukrán tüzérség hatósugarába kerüljön. Oroszország 2014-ben foglalta el Ukrajnától a Krímet, és fekete-tengeri flottájának bázisaként, valamint déli erőinek ellátására használja.

Az új hadművelet, ha sikeres lesz, akár három hétig is eltarthat – közölték ukrán tisztviselők Washingtonban.