Fico is kifogásolta Kijevnél a magyarországi olajtranzit felfüggesztését

Fico is kifogásolta Kijevnél a magyarországi olajtranzit felfüggesztését

Orbán Viktor és Robert Fico (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovák kormányfő szombaton felhívta telefonon Denisz Smihalt, Ukrajna miniszterelnökét, hogy számon kérje rajta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntését, amivel felkerült az Oroszország elleni ukrán szankciós listára a Lukoil orosz olajcég, és aminek következtében Magyarország nem jut hozzá a vállalat által szállított kőolajhoz. A TASR szlovák hírügynökség jelentését az RTL szemlézte, eszerint Robert Fico hangsúlyozta, hogy az ukrán lépés értelmetlen, nem okoz különösebb kárt az orosz gazdaságnak, ellenben néhány EU-s tagállamnak igen.

Szlovákia nem kíván túszszerepet játszani az ukrán-orosz kapcsolatokban – fogalmazott Fico, rámutatva, hogy az ujkrán elnök döntése miatt a Slovnaft, a magyar Mol-csoport szlovákiai olajfinomítója 40 százalékkal kevesebb kőolajat kap, mint ami a működéséhez szükséges.

A szlovák kormányfő szerint ez nemcsak a szlovákoknak, de az ukránoknak sem jó, mivel a Slovnaft Ukrajnába is exportál feldolgozott olajipari termékeket, amik az ukrán szükségletek tíz százalékát fedezik. A szlovák kormányhivatal szerint Robert Fico napok óta intenzív tárgyalásokat folytat minisztereivel, illetve a Mol illetékeseivel a kialakult helyzetről. Ukrajna a hét elején állította le a Lukoil olajtranzitját, ami ukrán területen keresztül, a Barátság kőolajvezetéken érkezett eddig Magyarországra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden arról beszélt, miután az orosz külügyminiszterrel tárgyalt New Yorkban, hogy keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítása érdekében.

Szijjártó pénteken már úgy fogalmazott, hogy érthetetlen és egyben elfogadhatatlan döntés Ukrajna részéről az orosz Lukoil magyarországi kőolajtranzitjának leállítása, és bár hazánk ellátását átmeneti megoldásokkal sikerült stabilizálni, ezek az eszközök már középtávon sem fognak működni, így gyorsan megoldást kell találni.

A Mol százhalombattai olajfinomítójában legalább 70 százalékban a Barátság kőolajvezetéken érkező orosz olajat dolgozzák fel. A Mol egyelőre nem kommentálta az olajszállítás leállását. Ha a Dunai Finomító nyersanyag nélkül marad, akkor a Mol előbb-utóbb kénytelen lesz az ország biztonsági tartalékaihoz hozzányúlni.