Floridában klímaváltozás-tagadást fognak tanítani az iskolákban

Floridában klímaváltozás-tagadást fognak tanítani az iskolákban

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Ron DeSantis, Florida állam kormányzójának találkozója Tallahassee-ban 2023. március 7-én (Fotó: MTI/Sándor-palota)

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Sándor-palota

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó (Donald Trump meglehetősen esélytelennek tűnő vetélytársa a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben) jóváhagyása után a floridai oktatási minisztérium úgy döntött, hogy az állami fenntartású óvodákban és iskolákban bemutathatják az úgynevezett Prager Egyetemi Alapítvány (PragerU, valójában semmi köze semmilyen egyetemhez) által készített néhány perces videókat a klímaváltozásról. Pontosabban az ember okozta klímaváltozás tagadásáról. A PragerU a szélsőjobb számára kedves témákból (klímaváltozás, rabszolgaság, történelem, társadalmi nemek) készít manipulatív videókat, amelyek tagadják, illetve eltorzítják a tudományos tényeket.

A kormányzati döntés után a PragerU anyagai megjelenhetnek az állami oktatási intézményekben, mint a tananyagot kiegészítő szemléltetőeszközök. A használatuk elvileg nem kötelező, arról a tankerületek, illetve maguk a tanárok dönthetnek. Viszont pontosan olyan formában és olyan kontextusban kell bemutatni őket, mint a tudományos tényeket.

Florida helyzete meglehetősen kényes, hiszen talán nincs is még egy olyan amerikai tagállam, amelyet a valóságban náluk jobban sújtana a klímaváltozás, és a klímaváltozás miatt erősödő hurrikánok, illetve az emelkedő tengerszint. Ennek ellenére a republikánusok szélsőjobb szárnya rendkívül erős az államban, DeSantis éppen a nekik tetsző szólamokkal nyerte meg a kormányzóválasztást.

A PragerU szóvivője azt nyilatkozta a döntésről, hogy az iskolákat eddig a baloldal által irányított klíma riogatás uralta, de most visszaállíthatják az egyensúlyt. Több klímatagadó tanár nyíltan üdvözölte a döntést, míg a tudomány mellett álló kollégáik attól tartanak, hogy bár nem lesz kötelező nekik bemutatni a filmeket, a közhangulat úgy fog változni, hogy az iskolák vezetése, a szülők, illetve maguk a gyerekek ezt ki fogják kényszeríteni.

A videók tartalma egyébként kifejezetten unalmas: csak az olajipar által pénzelt jól ismert klímaváltozás-tagadó lózungokat ismételgetik bennük (nem az ember okozza a klímaváltozást, a tudomány nem támasztja alá az egészet, a kutatók vitatkoznak, az éghajlat mindig is változik ember nélkül is, a fosszilis üzemanyagoknak ehhez semmi közük, a megújulók megbízhatatlanok, veszélyesek és drágák, ameddig Kína és India nem lép, semmi értelme a kibocsátáscsökkentésnek, a klímaváltozási propaganda a világkormány elnyomása stb.).

Az igazi kutatók eközben attól félnek, hogy a floridai engedély csak a kezdet, és a trend hamar átterjed majd a többi államra is. Különösen a kisgyerekeket célzó videókat tartják rendkívül veszélyesnek, hiszen ebben az életkorban a legérzékenyebbek a gyerekek az indoktrinációra. A videókban sokszor gyerekek szerepelnek, akiket megrémiszt a klímaváltozás, de aztán egy nyugodt, jóságos, autoritatív figura elmagyarázza nekik, hogy nem kell félni, mert az egész butaság. Az egyik videóban egy lengyel kislány fél a klímaváltozástól, de a szülei megnyugtatják. Ettől megnyugszik, másnap az iskolában helyre teszi a „buta” tanárát, és ettől nagyon büszke magára. Ráadásul a nagypapája beszél neki arról, hogy milyen volt Lengyelországban a náci elnyomás alatt, és milyen jó, ha lázadunk az elnyomás ellen.

A PragerU legnagyobb pénzügyi támogatója Farris és Dan Wilks texasi milliárdos testvérpár, akik a hidraulikus repesztéssel történő olajkitermelésből szerezték vagyonukat. E technika a fosszilis üzemanyagok ártalmai mellett akár földrengést is okozhat, ezért számos országban betiltották már.