Török-szír földrengés: kéthónapos csecsemőt sikerült élve kihozni a romok alól

Török-szír földrengés: kéthónapos csecsemőt sikerült élve kihozni a romok alól

Fotó: Baptista szeretetszolgálat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatosan nő a földrengés áldozatainak száma, már több mint 11 áldozatot azonosítottak Törökországban és Szíriában összesen. 40 ezer ember sérülhetett meg a katasztrófa során, és 150 ezren veszíthették el az otthonukat a becslések szerint. 

A katasztrófa Törökország déli és Szíria északi területeit érintette. A mentőcsapatok versenyt futnak az idővel – a mentés első napjai kulcsfontosságúak, öt nap elteltével pedig jelentősen csökken az esélye annak, hogy további túlélőket találnak. Több mint két nappal a katasztrófa után még találtak túlélőket a törökországi és a külföldi mentőcsoportok, így a magyar mentőcsapatok is.

Szerda hajnalban Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében egy kéthónapos csecsemőt sikerült élve kihozni a romok alól, épp a hüvelykujját szopogatta. Nem sokkal később édesanyját is épségben emelték a felszínre. A Pest megyei Kutató-és Mentőszolgálat szerda délelőtt jelentette be, hogy sikerült kiemelnie a romok alól egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját. Az utolsó információk szerint ezt követően egy másik gyermek, a 15 éves, romok alá szorult Ali életéért küzdöttek, az ő sorsáról még nincsenek újabb hírek. A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata eddig már két túlélőt, egy 22 éves fiút, majd egy ugyancsak 22 éves nőt emelt ki a romok közül Antakyában. A mentésről szerdán tettek közzé drámai fotósorozatot. A katasztrófavédelem még kedden számolt be arról, hogy a Hunor magyar mentőszervezet  három embert mentett ki élve a romok alól Hatay tartományban, köztük egy gyermeket. Az éjszaka is több túlélőt sikerült a romok alól kimenteniük, így összesen már tizenkét túlélőt találtak meg és emeltek ki a romok alól. A mentés során hét ember holttestét is kiemelték.

Magyar áldozatról egyelőre nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Több magyar, állami szervezésű és civil mentőcsapat is dolgozik azon, hogy túlélőket találjanak a romok alatt.

 

A mentést nehezíti a hideg időjárás, a katasztrófaövezetté nyilvánított dél- és délkelet-törökországi térségben még napközben is csak fagypont közelében alakul a hőmérséklet.

Az amerikai katasztrófavédelmi szervezet, a Pacific Disaster Center becslése szerint 23 millió embert érint a katasztrófa a két országban. A Nemzetközi Vöröskereszt és a szíriai Nemzetközi Vörös Félhold becslése szerint 150 ezer ember veszítette el az otthonát.  

A török alelnök, Fuat Oktay által közölt adat szerint 16 150 olyan mentőcsapat dolgozik Törökországban, amelyeket a helyi hatóságok állítottak fel. Az Anadolu török állami hírügynökség információi szerint Törökországban minden szervezetet összesítve 79 110 ember segít a mentési munkálatokban, köztük az a 5309 hivatásos, aki külföldről érkezett a helyszínre. Recep Tayyip Erdogan török elnök a szerdai nap folyamán a térségbe látogat. Először Kahramanmaras, majd Hatay tartományt keresi fel. Az elnök rendkívüli állapotot rendelt el tíz, földrengés által érintett réigóban.

A német közmédia szerint a háború sújtotta Szíriában nehézkesebb a mentés, mint Törökorszában, több száz család rekedhetett épületek romjai alatt, és több ezren várhatnak mentőalakulatokra – azért is, mert a földrengés sújtotta területeken sok országon belüli menekült élt rossz minőségű épületekben, amelyeket a földrengés miatt el kellett hagyniuk. 

A szíriai Vörös Félhold segélyszervezet vezetője, Chaled Habubati felszólította az Európai Uniót, hogy a segélyszállítmányok tekintetében függessze fel a szankciókat. A szír kormány biztosított arról, hogy a segélyszállítmányok eljuthatnak a nem a damaszkuszi kormány által ellenőrzött területekre is.