Franciaország harmincféle gyümölcs és zöldség műanyag csomagolását tiltja be

Franciaország harmincféle gyümölcs és zöldség műanyag csomagolását tiltja be

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia környezetvédelmi, mezőgazdasági és pénzügyminisztérium bejelentése szerint az új intézkedésnek köszönhetően mintegy egymilliárd darab műanyag csomag válik szükségtelenné. Az intézkedés vonatkozik többek között  a póréhagymára, a cukkinire, a paprikára, az uborkára, a burgonyára és a gyökérzöldségekre. Számos gyümölcs esetében (pl. mangó, ananász, alma, körte, narancs) már ma sem használnak műanyag csomagolást Franciaországban.

A tilalmat 2026 júniusáig minden zöldségre és gyümölcsre kiterjesztik, illetve alternatív megoldásokat keresnek bogyós és érett gyümölcsök csomagolására, amelyek könnyen megromolhatnak, ha ömlesztve árulják őket. 

A rendeletet kritizálók szerint a zöldségek és gyümölcsök 65%-át már így is ömlesztve árulják, így a szektorban használt műanyagok csupán másfél százalékát teszik ki az élelmiszeriparban előforduló műanyagoknak. Az Interfel elnevezésű egyesület szerint a rendelkezés januári bevezetése irreális elvárás, inkább a 100%-ban újrahasznosítható műanyagokra kellene koncentrálni. 

 

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

„Imádkoztam Dobrev Kláráért” – Magyar Hang-ajánló

„Imádkoztam Dobrev Kláráért” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Márki-Zay Péterrel, Chikán Attilával és Enyedi Ildikóval! Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter? Kire szavaztak a közélet ismert arcai? Milliókat érnek Szijjártó helikopterezései, de egy fillért sem fizet érte! Keresse a friss Magyar Hangot, Budai Hang mellékletünkkel!

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Pogátsa Árnyékot vet, de még így se, még vele se találjuk a hazai középosztályt