Háromra emelkedett a párizsi rasszista terrorakció áldozatainak száma

Háromra emelkedett a párizsi rasszista terrorakció áldozatainak száma

Katonák a párizsi merénylet helyszínén (Fotó: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három embert ölt meg az a fegyveres, aki pénteken egy párizsi kurd kulturális központnál nyitott tüzet a kurd közösség tagjaira. A gyanúsított 69 éves, a rendőrség gyorsan letartóztatta. Ekkor derült ki, hogy nemrégiben szabadult a börtönből.

A központot a Franciaországi Kurdok Demokratikus Tanácsa nevű szervezet működteti, amely péntek estére virrasztást szervezett az áldozatok emlékére. bár a támadás pontos motivációja nem ismert, de Laure Baccaut párizsi főügyész elmondta, hogy a gyanúsítottat korábban már megvádolták rasszista erőszak miatt.

A gyanúsított korábban (tavaly decemberben) egy karddal támadt bevándorlók párizsi sátraira. Az nem egyértelmű, hogy nemrégiben miért engedték ki a börtönből. A kurd kulturális központ illetékese szerint a francia rendőrségnek megint nem sikerült megvédenie a kurd közösség tagjait.

A gyilkosságok hírére összegyűlt tömeg összecsapott a rendőrséggel. A tömeg tüzet gyújtott az utcán, és székekkel dobálta a rendőröket, akik könnygázt használtak a tömegoszlatáshoz. 

A kerületi polgármester elmondta, hogy a támadó (aki maga is megsérült a lövöldözésben) három helyszínt támadott meg: a kurd közösségi központot, egy éttermet és egy fodrászatot. A három áldozat közül kettő a fodrászatban halt meg.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester elmondta, hogy a támadó szélsőjobboldali aktivista volt, és Párizs a kurdok oldalán áll „ezekben a sötét időkben". A három halálos áldozat mellett többen megsérültek a támadásban, közülük ketten kritikus állapotban vannak. 

A támadó ellenállás nélkül megadta magát a rendőröknek, és a gyilkos fegyver is előkerült. Majdnem pontosan tíz évvel ezelőtt, 2013 januárjában három kurd női aktivistát gyilkoltak meg Párizsban, egyikük a militáns nacionalista Kurd Munkáspárt (PKK) alapítója volt.

(BBC)