Határidő után, de megszavazták az Egyesült Államok 2023-as költségvetését

Határidő után, de megszavazták az Egyesült Államok 2023-as költségvetését

Az amerikai szövetségi kormányzat központi épülete, a washingtoni Capitolium (Fotó: FEMA/Bill Koplitz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok Képviselőháza pénteken megszavazta az ország 2023-ra szóló költségvetését, elhárítva ezzel a szövetségi intézményrendszer megbénulásának veszélyét.

Az 1700 milliárd dollár kiadást tartalmazó törvénycsomag nagyobbik része, mintegy 858 milliárd dollár a védelmi kiadások fedezetére szolgál, és 772 milliárd dollár a többi szövetségi intézmény és program működtetésének költségét tartalmazza a 2023-as pénzügyi évre, ami idén október elsejétől jövő év szeptember 30-ig tart.

A költségvetésben szerepel az Ukrajna támogatására szánt 45 milliárd dollár, valamint a természeti katasztrófák okozta károk kezelésére 40 milliárd is.
A védelmi költségvetést tartalmazó úgynevezett Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvény (National Defense Authorization Act) magában foglalja az Ukrajnának szánt anyagi támogatás nagy részét, valamint fontos eleme az illetmények emelése. A védelmi erők katonai és civil állományának alapilletménye mintegy 4 és fél százalékkal emelkedik jövőre. A törvény egyben megszünteti a fegyveres erők tagjai számára előírt oltási kötelezettséget a koronavírus ellen, ugyanakkor nem oldja fel a szankciót azokkal szemben, akik az elmúlt másfél évben nem vették fel az oltást.

A költségvetés elfogadásának eredeti határideje december 16-a volt, amit egy külön törvénnyel hosszabbítottak meg, a szenátus pedig csütörtökön elfogadott egy újabb hasonló törvény, ami még egy héttel kitolta a határidőt arra az esetre, ha a képviselőház nem tudna megállapodni a szövegről. A képviselőház végül még karácsony előtt megadta a végső jóváhagyást, így a költségvetési törvénycsomag Joe Biden elnök elé kerülhet, akinek aláírásával jogerőre emelkedik.

(MTI)