Indul az első háborús bűnökkel vádolt orosz katona pere Ukrajnában

Indul az első háborús bűnökkel vádolt orosz katona pere Ukrajnában

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vád szerint a 21 éves Vagyim Sisimarin megölt egy fegyvertelen 62 éves civilt, az orosz agresszió kezdete utáni napokban. A per bármelyik nap elkezdődhet a kijevi Szolomjanszkij kerületi bíróságon, és számos egyéb hasonló per is követheti az elkövetkező hetekben. Eközben kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság is 42 fős küldöttséget menesztett Ukrajnába, hogy a lehetséges háborús bűnöket vizsgálják ki. Ez a legnépesebb ilyen vizsgálóküldöttség a történelemben. Az Egyesült Államok is különálló egységet állít fel a háborús bűnök kivizsgálására, dokumentálására és nyilvánosságra hozatalára.

Az ukrajnai háború egyéb friss történései:

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint is megrekedtek a béketárgyalások. Mint Lavrov kijelentette, ők mindig nyitottak voltak a tárgyalásra, de úgy nem lesz előrehaladás, ha az ukrán fél csak a nyugat által erőltetett narratívát ismétli folyamatosan.
  • A mariupoli Azovsztal acélművekben önmagukat megadó 260 ukrán katona sorsa továbbra is bizonytalan. Az oroszok által ellenőrzött területre szállították őket. Az ukránok fogolycsere keretében ki akarják szabadítani őket, de egyes orosz források felvetik az elítélésüket, illetve a lehetséges kivégzésüket.
  • nyolcan meghaltak és 12-en megsérültek, amikor az oroszok rakétatámadást indítottak Deszna ukrán falu ellen.
  • Finnország és Svédország bejelentette, hogy közösen nyújtják be csatlakozási kérelmüket a NATO-nak, annak ellenére, hogy Törökország a bővítés vétójával fenyeget. Kedden a finn parlament túlnyomó része támogatta a csatlakozást.
  • Putyin orosz elnök azzal fenyegetett, hogy Európa a világ legmagasabb energiaárait lesz kénytelen megfizetni, ha lemondanak az orosz energiaellátásról. 
  • Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül felszólalt a cannes-i filmfesztivál megnyitóján. Elmondta, hogy „a mouinak nem szabad csendben maradnia”.

Címkék: ukrajnai háború