Iránban halálra ítéltek öt tüntetőt

Iránban halálra ítéltek öt tüntetőt

Karadzs városa (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az iráni rezsim halálra ítélt öt kormányellenes tüntetőt, az iszlám forradalmi gárdához tartozó egyik paramilitáns katonai szervezet tagjának állítólagos megölése miatt. Tizenegy másik tüntetőt börtönbüntetésre ítéltek. Az elítéltek között vannak kiskorúak is, de személyazonosságukat nem hozták nyilvánosságra.

Az iráni kormánymédia közlése szerint a megölt ember Ruhollah Ajamian volt, aki a Basijhoz, a forradalmi gárda önkéntes paramilitáris szárnyához tartozott, és elvileg november 12-én ölték meg a Teheránhoz közeli Karadzsban. Állítólag az elkövetők csoportja csapott le késekkel és kövekkel az áldozatra.

A híradás „zavargókként” azonosította az elkövetőket, ami a kormánypropagandában egyenlő a rezsimellenes tüntetőkkel. A városban az elkövetés időpontjában valóban zajlottak tüntetések, amelyeket az utóbbi időben egyre erőszakosabban torol meg a hatalom.

Bár a tiltakozások eredetileg a 22 éves Mahsa Amini megölése miatt törtek ki, akit az erkölcsrendőrség azért gyilkolt meg, mert nem hordta „rendesen” a fejkendőjét, azóta a tüntetések általános rezsimellenes és demokráciát követelő megmozdulásokká eszkalálódtak. A hatalom az eddigi eredménytelen vérbe fojtási kísérletek után néhánynappal ezelőtt bejelentette, hogy feloszlatják az erkölcsi rendőrséget, de a tüntetések nem csitulnak.

Az öt halálra ítélt férfi az iráni forradalmi bíróság elé állt, amely rutinszerűen hoz halálos ítéleteket. A kiskorú gyanúsítottakat egy alacsonyabb szintű büntetőbíróság ítélte el, a leghosszabb börtönbüntetés 25 éves. A tüntetések során eddig legalább 473 tüntetőt öltek meg a biztonsági erők, és több mint 18 ezret letartóztattak.