Ismert müncheni séfet is letartóztattak a németországi puccskísérlettel összefüggésben

Ismert müncheni séfet is letartóztattak a németországi puccskísérlettel összefüggésben

Őrizetbe vett gyanúsítottat kísérnek kihallgatásra rendőrök a karlsruhei német legfőbb ügyészségre 2022. december 7-én, amikor a német rendőrség az ország 130 pontján rajtaütést hajtott végre a Birodalom Polgárai (Reichsbürger) nevű szélsőjobboldali mozgalom ellen (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német rendőrség osztrák és olasz kollégákkal közösen karöltve december 7-én nagyszabású akciót hajtott végre, és ahogy arról lapunk is beszámolt, lecsapott egy szélsőjobboldalinak tartott, volt katonákból álló csoportra, amely azt tervezte, megrohamozzák a Reichstagot, azaz a német parlament épületét, és átveszik a hatalmat.

A brit The Guardian információi szerint a 25 letartóztatott között van Frank Heppner, ismert müncheni sztárszakács is, akit abban az ausztriai síparadicsomban található, ötcsillagos szállodában tartóztattak le, ahol dolgozott. A gyanú szerint a terrorista csoport „katonai szárnyának parancsnoki állományához” tartozott, és az új tagok toborzásáért, fegyverek beszerzéséért, valamint a lehallgatásbiztos kommunikációs és informatikai struktúra kiépítéséért volt felelős. De az ő feladata volt még az „Új Német Hadsereg” tagjainak étkeztetését biztosító kantin működtetése is – írja a témát ugyancsak feldolgozó a 444.

A Die Presse című osztrák napilap információi szerint Heppner lett volna a magát XIII. Henriknek nevező férfi személyes szakácsa is, már amennyiben összejött volna a tervük, hogy megpuccsolják a kormányt és a „herceget” királlyá koronázzák. Heppner lánya egyébként a Real Madridban játszó David Alabával él együtt, aki egyben az osztrák válogatott csapatkapitánya is. Alabát keresték a német lapok, de nem akart nyilatkozni.

A puccskísérletben résztvevő gyanúsítottak száma közben már 54-re emelkedett, de a hírek szerint még további letartóztatások várhatók. A német szövetségi bűnügyi hivatal szerint már több mint 50 helyszínen találtak fegyvereket és lőszereket. A csoport terve az volt, hogy megdöntik a köztársaságot és létrehoznak egy új, az 1871-es Németországot mintázó államot egy magát hercegnek nevező férfi vezetésével.

A letartóztatottak között van még Birgit Malsack-Winkemann, egy bíró is. Állítólag ő volt a tervezett puccs egyik központi szereplője, és a terv az volt, hogy a puccs után ő lesz az igazságügyi miniszter. A bírónő állítólag fontos logisztikai információkkal szolgált a csoportnak arról, hogy miként juthatnak be a Reichstagba.