Új energiaforrásokat jelenthet a világnak az Egyesült Államok közvetítésével elért „történelmi áttörés”

Új energiaforrásokat jelenthet a világnak az Egyesült Államok közvetítésével elért „történelmi áttörés”

A libanoni kormány hivatalos fotószolgálata, a Dalati és Nohra által közreadott képen Elias Bou Saab, a libanoni tárgyalóküldöttség vezetője (b) átnyújtja az Izrael és Libanon között húzódó, vitatott tengeri határ kérdését rendező végső jegyzéket Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnöknek Baabdában 2022. október 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dalati Nohra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiának az együttműködés, stabilitás, biztonság és jólét eszközeként kell működnie, és nem konfliktusforrásként – olvasható az amerikai elnök nyilatkozatában az Izrael és Libanon között létrejött megállapodás után, ami lezárta a két ország közötti határvitát, lehetővé téve új energiaforrások feltárását. A Fehér Ház internetes oldalán megjelent dokumentumban Joe Biden hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok hónapokon át tartó közvetítésével sikerült elérni a „történelmi áttörést”, egyben köszönetét fejezte ki Emmanuel Macron francia elnöknek és kormányának, hogy segítette az egyeztetéseket.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy kedden telefonon beszélt Izrael és Libanon miniszterelnökével, akik arról biztosították, hogy készek a megállapodás végrehajtásának útján tovább lépni. A megállapodás megóvja Izrael biztonsági és gazdasági érdekeit, ami Izrael térségbeli integráló szerepe szempontjából lényegi fontosságú, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy Libanon saját energia-kitermelést kezdhessen – áll a Fehér Ház közleményében, amely hangsúlyozza, hogy a két közel-keleti kormány közötti egyezség mindkét ország számára haszonnal jár az energiahordozók kitermelésének fejlesztése révén, és egyben a világ számára létfontosságú új energiaforrásokat jelent.

Az elnök szerint az izraeli-libanoni megállapodás elősegíti az Egyesült Államok érdekeinek elérését is egy stabilabb, virágzóbb és egységesebb Közel-Keleti régión keresztül, amelyben csökken az új konfliktusok kirobbanásának kockázata.

(MTI)