Izraeli légicsapás végezhetett az iráni Forradalmi Gárda több vezetőjével

Izraeli légicsapás végezhetett az iráni Forradalmi Gárda több vezetőjével

Képünk csak illusztráció! Résztvevők Szajjid Rázi Múszávi dandártábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú katonai tanácsadójának a portréjával a dandártábornok búcsúztatásán Teheránban 2023. december 28-án. A katonatisztet december 25-én izraeli katonák ölték meg egy légicsapás során Damaszkusz határában. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyaníthatóan izraeli légicsapásban meghalt szombaton Damaszkusz egyik nyugati kerületében az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat hírszerzésének vezetője, helyettese, két további iráni katonai tanácsadó, valamint meghalt vagy megsebesült határozatlan számú szíriai és palesztin tisztségviselő – jelentette az MTI szerint az iráni állami rádió, a tévé, a Mehr hírügynökség és a szíriai állami média.

A légicsapás a szíriai főváros szigorúan őrzött, Mazze nevű diplomatanegyedében ért egy lakóépületet, amelyet a Forradalmi Gárda használt. Az AFP hírügynökség egyik tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy az épület teljesen romba dőlt. A szíriai tévé szerint az épülethez a venezuelai és a dél-afrikai nagykövetség van a legközelebb. Egy meg nem nevezett tisztségviselő azt állította a tévében, hogy több rakéta csapódott be a háromemeletes épületbe, amelyben akkor tízen tartózkodtak. A környező épületek ablakai betörtek – tette hozzá. Egy élelmiszerbolt-tulajdonos a közelben azt mondta, hogy öt robbanást hallott, majd amikor odament a helyszínre, látta, hogy sebesülteket visznek el az épület romjaitól.

Az iráni Forradalmi Gárda kedden azt közölte, hogy több rakétával támadott egy épületet, egy hírszerzési főhadiszállást” az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben, és ez Izraelé volt. Az iraki hatóságok szerint a rakétatámadás „négy civil” halálát és hat további ember sebesülését okozta. Decemberben egy izraeli légicsapás szintén Damaszkusz egyik külvárosában megölte Szajjid Rázi Múszávi dandártábornokot, aki a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért felelt.