Joe Biden találkozott Navalnij özvegyével, és orosz szankciókra készül

Joe Biden találkozott Navalnij özvegyével, és orosz szankciókra készül

Julija Navalnaja (Képernyőfelvétel: Julija Navalnaja / X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön személyesen fogadta a múlt héten elhunyt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij feleségét, Julija Navalnaját és lányát, Dását – írja a Reuters a Fehér Ház közleménye alapján.

Az amerikai elnök „hihetetlen bátorságú emberként” jellemezte Navalnijt, majd hozzátette, hogy Washington széles körben tervez további szankciókat kivetni Oroszországra. „Holnap szankciókat fogunk bejelenteni Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, aki felelős haláláért” – jelentette ki Biden csütörtökön az MTI szerint. Victoria Nuland megbízott külügyminiszter-helyettes a nap folyamán közölte, hogy szankciók „százait” tervezik a napokban bejelenteni azok ellen, akiket felelősnek tartanak Navalnij haláláért. A legtöbb büntetőintézkedés „Putyin hadigépezetét” fogja sújtani bezárva a szankciós rendszeren lévő hézagokat. A szankciók bevezetését az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójára, február 24-re időzítik.

Közben Navalnij anyja, Ljudmila Navalnaja csütörtökön videóbeszédben számolt be arról, hogy szerdán megnézhette fia holttestét, de nem adták ki neki, és megzsarolták, hogy ha nem egyezik bele, hogy titokban temessék el Navalnijt, valami történni fog a holttesttel. A Putyin-rendszer legnagyobb kritikusa, Alekszej Navalnij február 16-án, 47 évesen halt meg az északi sarkkör közelében, egy büntetőtelepen.