Jön a nyitás, de hol vigyázzunk a koronavírusokkal?

Jön a nyitás, de hol vigyázzunk a koronavírusokkal?

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután számos országban, így hazánkban is már a korlátozások feloldásán gondolkodnak, sőt, van, ahol ez a folyamat meg is indult, érdemes megnézni, mely területeken ajánlanak különös óvatosságot a kutatók. A MarketWatch gyűjtése szerint a nyilvános helyeken mindenképpen nagyobb kockázatnak vagyunk kitéve. Így például a tömegközlekedés kész veszélyzóna, az éttermekben az étlapok, az épületekben a liftgombok, az edzőtermekben a kondigépek, a boltokban pedig a bevásárlókocsik és -kosarak lehetnek olyan tárgyak, ahol valósággal tenyésznek a vírusok.

A tudósok szerint érdemes elkerülni a sűrű forgalmú helyeket is, különösen azokat, ahol nagyobb a levegő nedvességtartalma. Kínai kutatók a Nature Research-ben publikálták tanulmányukat, amelyben két vuhani kórházban vizsgálták a levegőben terjengő koronavírusok mennyiségét illetve koncentrációját.

A betegek fürdőszobájában és az orvosi öltözőkben találták a legtöbb koronavírust a levegőben, vagyis a magasabb nedvességtartalom szemlátomást kedvezett neki. Ez egyben arra utalhat, hogy nemcsak közvetlen érintkezéssel vagy köhögéssel, cseppfertőzéssel, hanem – megfelelő körülmények között – akár a levegőben is terjedhet a vírus, ezt az eshetőséget mindenesetre tovább kell vizsgálni.

Akadt jó hír is a kutatásban: a tudósok jóval kevesebb vírust találtak a kórházak elkülönítő termeiben, valamint a jó szellőzéssel ellátott és kellőképpen fertőtlenített betegszobákban.