Kanadai tudósok: Hiába jön a nyár, a vírus nem adja fel

Kanadai tudósok: Hiába jön a nyár, a vírus nem adja fel

Ilyen üres a tengerpart a kaliforniai Venturában a koronavírus-járvány idején, 2020. április 7-én (Fotó: Lengyel Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb tanulmány jelent meg arról, hogy a nyári meleg nem akadályozza az új koronavírus terjedését – olvasható a The Independent brit lap honlapján. Kanadai kutatók március végén vizsgálták a fertőzés kiterjedtségét a különféle éghajlati körülmények és közegészségügyi intézkedések függvényében. A világon 144 régió adatait tanulmányozták, de Kínát például már kihagyták belőle, mert március végére az ázsiai országban eléggé visszaszorították a járványt.

A Torontói Egyetem professzora, Peter Juni közölte, hogy a kutatók szinte semmilyen összefüggést sem találtak a hőmérséklet, a szélességi fok és a járvány terjedése között. A levegő nedvességtartalma és a vírus terjedése kapcsán is csak gyenge összefüggést tudtak megállapítani.

Ugyanakkor az adatokból egyértelműen látszott, hogy az iskolabezárások és a korlátozó intézkedések hatékonyan lapították a járványgörbét. A tudósok a Canadian Medical Association Journal tudományos lapban publikálták eredményeiket, és szerintük mindebből az következik, hogy az évszakok változása nem lesz nagy hatással a fertőzés terjedésére.

A kutatók eredményei szembemennek Donald Trump amerikai elnök korábbi kijelentéseivel, miszerint a „meleg idő beköszöntével a koronavírus eltűnik”.  Amerikai kutatók egyébként már áprilisban is hasonló következtetésre jutottak, mint most a kanadaiak. Ám kínai kutatók márciusban még az ellenkezőjét állították, mondván, a magasabb hőmérséklet és a magas nedvességtartalom jelentősen lassítja a Covid-19 járványt.