Katasztrofális évet zárt a Boeing, kirúgták a vezérigazgatót

Katasztrofális évet zárt a Boeing, kirúgták a vezérigazgatót

A Boeing 737 MAX bemutatkozó repülése a Farnborough International Airshow-n 2018-ban. (Fotó: Wikipédia, Steve Lynes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tragédiákkal és botrányokkal teli évet zárt a Boeing, az óriáscég ennek következményeként hétfőn úgy döntött, megválik Dennis Muilenburg vezérigazgatótól - írta a CNN. Feladatait ideiglenesen David Calhoun, a vállalat elnöke veszi át.

– Szükség volt a váltásra a vezetőségben ahhoz, hogy visszaállítsuk a cégbe vetett bizalmat, és javítsuk a kapcsolatot az üzemeltetőkkel, partnerekkel és a részvényeseinkkel – állt a Boeing közleményében. Nem túloztak, a 2019-es évben hatalmasat zuhant a cég eszmei és anyagi értéke.

Az első tragédia még 2018 októberében történt, amikor Indonéziában, 189 emberrel a fedélzetén lezuhant egy belföldi utasszállító. Idén márciusban az Ethiopian Airlines gépe szenvedett balesetet, fedélzetén 149 utassal és nyolc fős személyzettel. Mindkét esetben a Boeing 737 MAX repülőgépe járt szerencsétlenül, mint később kiderült, nem véletlenül, a baleseteket ugyanis a járművek típushibája okozta.

A bizalom visszaszerzéséért kell küzdenie a Boeingnek | Magyar Hang

A hatósági ellenőrzések lazítása is közrejátszhatott a Boeing 737 MAX-ok biztonsági rendszerének meghibásodásában, amely - az előzetes feltételezések alapján - ismét légi szerencsétlenséghez vezetett. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a géptípust világszerte a földre parancsolták mindaddig, amíg kivizsgálják az Ethiopian Airlines katasztrófáját.

Az ismert információk alapján a 737 MAX-ok egyik biztonsági rendszere, az MCAS hibásodott meg. Ez a rendszer a repülő orrára szerelt szenzorok segítségével automatikusan hivatott beállítani az állószöget, és egyben megakadályozni a gép átesését. A vizsgálat szerint azonban az MCAS korrekció helyett életveszélyes süllyedést generált, a pilóták pedig hiába próbálták emelkedésre bírni a járművet, nem sikerült elkerülni a katasztrófát. Kiderült az is, hogy a balesetben egy szoftverfrissítés is szerepet játszott.

A cég sokáig tagadta a vádakat a pilótákat hibáztatva, végül azonban kénytelenek voltak elismerni a felelősségüket. A katasztrófák és a beismerés hatására a Boeing értéke több tízmilliárd dollárral csökkent. A 737 MAX-okat márciusban a földre parancsolták, múlt héten pedig bejelentették, ideiglenesen nem is folytatják a gyártásukat. Pénteken pedig a Boeing CST-100 Starliner legénység nélküli űrhajó kudarca – nem sikerült Föld körüli pályára állítani a szerkezetet – rontotta tovább a helyzetet. A cég részvényei a bejelentés és a sikertelen űrutazás következtében több mint húsz százalékot estek, csaknem 8 milliárdos veszteséget okozva.

A váltással azonban úgy tűnik, egyelőre megállították a további esést, hétfőn csaknem 3 százalékkal emelkedett a Boeing részvényeinek értéke.