Kerítéssel tartották távol a pápától a kassai romatelep lakóit

Kerítéssel tartották távol a pápától a kassai romatelep lakóit

Roma gyerekek a Lunik IX kerületben, Kassán szeptember 14-én a pápa látogatása közben. Fotó: Magyar Hang, GUlyás Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa felvidéki látogatásának egyik fontos keddi állomása Kassa hírhedt romatelepe, a Lunik IX volt, ahol a helyi roma közösség tagjaival találkozott. Csakhogy helyszíni tudósítónk szerint a látogatás elég közvetett módon valósulhatott meg, mivel a lakótelep épületeit kerítésekkel vették körbe, amit néhány méterenként rendőrök vigyáztak.

A lakók a házaikat sem tudták elhagyni, nemhogy a Szentatya közelébe férkőzhettek volna. Persze a színpad előtt nem üres sorok várták a pápát, tudósítónk szerint ott valóban roma emberek kaptak helyet, csakhogy őket saját elmondásuk szerint a város és az ország más részeiből szállították a Lunik IX negyedbe.

A kerítések mögött ácsorgó helyi romák tudósítónknak azt mondták, hogy a hatóságok megtiltották nekik, hogy elhagyják az elkerített területet. És a kerítést biztosító, ott strázsáló rendőrök nem tudtak felvilágosítással élni, hogy ki állította fel a kerítést, és miért zárták be a helyi cigányokat. Felmerülhet, hogy talán a vírusveszélyre tekintettel korlátozták a telep lakóinak mozgását, de ennek ellentmond, hogy a színpad előtt külön szektort tartottak fenn az oltással nem rendelkező látogatók számára.

Kollégánk a kassai önkormányzatot is megkérdezte a látottakról, és Vladimír Fabiantól, a város szóvivőjétől azt a választ kapta, hogy biztonsági oka van a kerítések felhúzásának. A helyi lakosok pedig azért nem vehetnek részt a pápalátogatáson, mert nem regisztráltak sem az interneten, sem személyesen. 

A Magyar Hang szeptember 17-én megjelenő lapszámában részletes tudósítást közlünk a szentatya budapesti és felvidéki útjáról.