Kigyulladt a nantes-i székesegyház

Kigyulladt a nantes-i székesegyház

A lángoló nantes-i székesegyház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évvel a párizsi Notre-Dame székesegyházban pusztító tűz után ismét kigyulladt egy katedrális Franciaországban. Ezúttal a Nantes városban található Saint-Pierre-et-Saint-Paul katedrálisban csaptak fel a lángok.

A BBC beszámolója szerint több mint 60 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat. Az egyelőre nem világos, mitől keletkezett a tűz.

A katedrálison nem ez az első tűzeset. 1972-ben az épület tetőszerkezete égett, a helyreállítási munkálatok három évig tartottak, addig a katedrálist be is kellett zárni.

A Wikipedia írása szerint a katedrálist II. Ferenc rendeletére kezdték el építeni 1434-ben. Bretagne legnagyobb temploma nem a félszigeten szokásos barna terméskőből, hanem fehér tufából épült. A két nagy, 63 méteres bejárati torony dísztelen, annál szebben és gazdagabban díszítették viszont a bejárati kapukat szobrokkal, faragásokkal. Az öthajós katedrális belmagassága 37,5 méter, magasabb mint a Notre-Dame-é Párizsban. Itt látható II. Ferenc és felesége síremléke.