Kigyulladt egy hadihajó az amerikai haditengerészet San Diegó-i bázisán

Kigyulladt egy hadihajó az amerikai haditengerészet San Diegó-i bázisán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai haditengerészet San Diegó-i bázisán kigyullatt egy Wasp osztályú helikopterhordozó hadihajó, USS Bonhomme Richard. Az amerikai ABC hírcsatorna élő közvetítése szerint az oltás hosszú órák óta tart.

A városi tűzoltóság Twitter-bejegyzése konkrétumok nélkül csak annyit ír, különböző sérülésekkel számos tengerészt látnak el. A Los Angeles Times gyors beszámolója szerint a helyszínre kivezényelt tűzoltók – akiket helyi idő szerint vasárnap reggel 8 óra 50 perckor riadóztattak – számos helyen robbanásokat hallottak a hajóról. Egyelőre nincs hír arról, mi okozhatta a tüzet.

A The New York Times rövid tudósítása idézi a haditengerészet egyik szóvivőjét; Krishna Jackson arról tájékoztatott, hogy az 1997 tavaszán vízre bocsátott, 257 méter hosszú USS Bonhomme Richardon ütemezett karbantartást és ezzel összefüggő munkálatokat végeztek. Hasonló jellegű munkákat 2018-ban végeztek a helikopterhordozón. A szóvivő szerint a tűz kirobbanásakor a fedélzeten tartózkodott az az egység, amelyet a hadihajón keletkező tüzek oltására képeztek ki. A lángok elszabadulásakor összesen 200 matróz tartózkodott a hajón.

Military ship fire at US Navy Base in San Diego

DEVELOPING: Firefighters responding to fire on board a ship at Naval Base San Diego. https://abcn.ws/3fmvfRf

Egy másik haditengerészeti szóvivő, Brian O’Rourke előbb úgy tájékoztatott, hogy 11, majd később, hogy 18 matrózt szállítottak kórházba kisebb sérülésekkel. A városi tűzoltóság szintén később arról is beszámolt, hogy a hajó fedélzetén mintegy 55 gallon (mintegy 208 liter) vegyszer volt hordókban, amit különböző eszközök, szermászok tisztítására voltak odakészítve. Ezenkívül egyéb, robbanékony hadianyag is volt a USS Bonhomme Richardon, ezért a hajón oltási munkákat végző tűzoltók ha lehet, még jobban kell figyelniük és még óvatosabban kell eljárniuk.