Kínában nyolc éve felfedeztek egy, a jelenlegi kórokozóhoz hasonló vírust, amit éppen Vuhanban vizsgáltak

Kínában nyolc éve felfedeztek egy, a jelenlegi kórokozóhoz hasonló vírust, amit éppen Vuhanban vizsgáltak

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenlegi világjárványért felelős SARS-CoV-2 vírushoz nagyon hasonló kórokozót találtak Kínában már 2012-ben – vette észre a Times cikkét a Qubit. A fertőzés forrása abban az esetben is a denevér lehetett, hiszen a fertőzöttek mind kapcsolatba kerültek hat emberrel, akik denevérguanót takarítottak egy bányában. A kórt a kunmingi kórházba került betegek esetében nem sikerült megállapítani, ez pedig felkeltette a virológusok figyelmét, így mintát vettek az ürülékből, és azt a vuhani laboratóriumba küldték, amely így nyolc éve rendelkezett a jelenlegi vírushoz nagyon hasonló kórokozóval.

Si Cseng-li virológus az új kór felfedezéséről beszámolt egy 2016-ban megjelent tanulmányban, amelyben azonban nem említették, hogy a RaTG13 névre keresztelt kórokozó hat embert betegített meg, és négyen elhunytak. A hivatalos indoklás szerint a bányászok egy gombafertőzés miatt kaptak tüdőgyulladást, a felgyógyult betegek vérében azonban egy addig ismeretlen koronavírus elleni antitesteket találtak.

Ez a hír olajat önthet az összeesküvés-elmélet hívőinek tüzére, hiszen a nyolc éve felfedezett vírusnak akár köze is lehet a jelenlegi világjárványhoz, ami a szándékos kirobbantás irányába mozdítani el a pandémia forgatókönyvét. A 2012-ben azonosított vírus 96,2 százalékban azonos a SARS-CoV-2-vel, ahhoz azonban, hogy egy kórokozó ekkora genetikai változáson menjen keresztül, Martin Hibberd, a London School of Hygiene & Tropical Medicine virológusprofesszora szerint legalább húsz év szükséges, mások szerint ez pedig akár 50 évig is eltarthat. A korábban lapunknak is nyilatkozó Richard Ebright, a Rutgers Egyetem mikrobiológusa szerint ugyanakkor már az első megjelenése óta is sokat változott, és ha új fajra ugrik át, az evolúciója is gyorsabb ütemben zajlik, mint máskor.

Ebright figyelmeztet rá, a Vuhani Virológiai Intézet korábbi kutatásai alapján lehetséges mesterségesen előállítani egy SARS-CoV-2-höz hasonló vírust. A vuhani labort számos kritika érte, amiért mesterségesen módosítják a vírustörzseket, ám a kínai tudósok szerint mindezt azért teszik, hogy nagyobb sikerrel védekezhessenek az esetleges SARS-hoz hasonló fertőzések ellen.

Többször felmerült már, hogy a vírust valójában egy laborban hozták létre, és vagy véletlen baleset folytán szabadult ki, vagy szándékosan bocsátották a világra. A vád a politikai csatározások során újra és újra megerősödött, Donald Trump amerikai elnök is utalgatott rá, hogy bizonyítékaik vannak rá, hogy a kórokozót Kína direkt szabadította el, ezeket a bizonyítékokat azonban a mai napig nem hozta nyilvánosságra. Később ausztrál kutatók is beszálltak a gyanúsításba, azt állítva, hogy az új koronavírus az első naptól kezdve kivételesen könnyen fertőzi meg az embereket, és nem tűnik egy tipikus, zoonótikus, állatról emberre terjedő fertőzésnek. Így bár elképzelhető, hogy a természet különös összjátéka folytán született meg, de nem lehet kizárni a laboratóriumi, mesterséges eredetet sem.

The Washington Post cikke szerint az amerikai külügyminisztérium 2018-ban diplomáciai csatornákon már figyelmeztette Pekinget a vuhani laboratórium biztonságosságának és menedzsmentjének hiányosságaira. A jelentés éppen a SARS-hoz hasonló légúti megbetegedéssel járó járvány lehetőségére hívta fel a figyelmet.

A 2012-ben felfedezett vírusról tanulmányt író Si Cseng-li korábban szintén attól tartott, hogy a vuhani laborból szabadult el a kór, a későbbi vizsgálatok azonban véleménye szerint kizárták ezt a lehetőséget. S bár a legtöbb virológus egyetért a kínai kutatóval, többen felhívták a figyelmet rá, hogy történt már hasonló baleset, amikor 1977-ben egy kínai (vagy orosz) kutatóközpontból a H1N1 vírus került ki.

A Qubit emlékeztet rá, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői csoportja hosszas egyeztetések után a napokban érkezik meg Kínába, hogy a járvány forrása után kutassanak.