Kínai katonai járművek sorakoznak a hongkongi határnál

Kínai katonai járművek sorakoznak a hongkongi határnál

A rendőrség és a kormányzat ellen tüntetők összecsapása Hongkongban (Fotó:REUTERS/Thomas Peter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy műholdfelvételen jól látszik, amint egy sencseni sportcsarnokban több száz katonai teherautó állomásozik – írja az Index az AP hírügynökségre hivatkozva. A harckocsik a kínai hadsereg járművei és azért érkeztek a Hongkonggal határos Sencsenbe, hogy nyomást gyakoroljanak a demokráciapárti hongkongi tüntetőkre. A hétfői felvételen körülbelül ötszáz jármű látható. Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-üzenetben közölte: az amerikai hírszerzés arról tájékoztatta, hogy a kínai kormány csapatokat küld a hongkongi határhoz.

A kínai állami média tudósítása szerint csupán gyakorlatozni érkezett a hadsereg a határra és a megerősített katonai jelenlétnek nincs köze a hongkongi tüntetésekhez. Mégis, röviddel azután érkezett a több száz autó, hogy a kínai kormány arról kezdett beszélni, hogy a tüntetések a „terrorizmus csíráit” mutatják.

Az 1997 óta Kínához tartozó, de számos területen független Hongkongban júniusban robbantak ki zavargások egy már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet miatt, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

 A kínai kormány szerdán ismét a „terrorizmus” szót használta a Hongkongban zajló tüntetések során történt erőszakos cselekmények kapcsán, és a tettesek mielőbbi felelősségre vonását szorgalmazta, miközben a kínai sajtóban a "színes forradalom" kifejezéssel írták le a tiltakozáshullámot – jelentette az MTI pekingi tudósítója.

Újra forrósodik a helyzet Hongkongban | Magyar Hang

Minden kimenő járatot törölt a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér kedden helyi idő szerint 17:15-től, a reptéren ötödik napja zajló tüntetések miatt - írja a CNN-re hivatkozva az Index. Az utasok semmilyen információt nem kaptak arról, hogy mikor kelhetnek útnak. Az érkező járatokat egyelőre fogadják.

Hszü Lu-jing, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője úgy fogalmazott: a hongkongi repülőtéren kedden „lázadók” zaklattak és bántalmaztak egy utast és egy újságírót, akik mindketten Kína szárazföldi részéről érkeztek. Hozzátette: „elítéljük az ehhez hasonló, a terrorizmushoz közelítő cselekményeket, és támogatjuk a hongkongi rendőrséget a tettesek mielőbbi felelősségre vonásában”.

Hszü nyilatkozatában arra utalt, hogy a hongkongi nemzetközi repülőtéren ötödik napja zajló tüntetésen, kedden tiltakozók egy csoportja elfogott és bántalmazott egy általuk kínai ügynöknek vélt férfit, valamint a Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott Global Times című lap egyik újságíróját. Az esetet követően a Peking által szigorú ellenőrzés alatt tartott kínai interneten özönleni kezdtek a hongkongi demonstrálókat „lázadóknak” és „terroristáknak” bélyegző bejegyzések. A hónapok óta tartó tüntetéshullámmal szemben kritikus vélemények pedig továbbra is tartják pozíciójukat a kínai Twitterként emlegetett Weibo mikroblog népszerű témái között.

A Global Times szerdán A színes forradalom célja, hogy tönkretegye Hongkong jövőjét címmel jelentetett meg vezércikket, melyben a szerző azt írta: a tüntetéseket ugyan a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, azonban mára „a város jogállamiságának könyörtelen lerombolásáról” szólnak. Érvelése szerint a jelenleg Hongkongban zajló megmozdulások a színes forradalom jegyeit hordozzák, hiszen a szélsőséges tüntetők a város megbénítására, valamint a kormányzat és a rendőrség fennhatóságának aláásására törekszenek, miközben követeléseiket már nem a jogrendszer által biztosított keretek között juttatják kifejezésre.

A szerző azonban rámutatott: míg a színes forradalmak célja világszerte a rendszerváltás volt, Hongkongban a kormányzat megdöntése értelmetlen, mivel Hongkong nem egy ország, mindenkori kormányzatának a kínai központi kormányzat felhatalmazására van szüksége. Úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben színes forradalmon átesett országoknak a hosszan tartó zűrzavar és a gazdasági hanyatlás következményeivel kellett megbirkózniuk, miközben a forradalmakat szító Egyesült Államok és a Nyugat lerázta magáról a felelősséget. A szerző, az eddigi kínai álláspontnak megfelelően továbbá Hongkong gazdasági hanyatlásával riogatott a tüntetések folytatódásának esetére, és a nyugati hatalmak befolyási törekvéseiről értekezett, amelyek célja véleménye szerint a kínai politikai rendszer aláásása.

Peking kommunikációja ugyan egyre szigorúbb hangnemet üt meg a hétről hétre hevesebbé váló demonstrációk kapcsán, de egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg azokat az értesüléseket, miszerint a kínai hadsereg bevonását terveznék a rend helyreállítására.

Időközben bírósági határozattal próbálja korlátozni a működését megbénító tüntetést a hongkongi nemzetközi repülőtér, ahol több száz járatot töröltek az elmúlt két napban - írja internetes oldalán a South China Morning Post című hongkongi lap.

Az ideiglenes bírósági határozat értelmében a hongkongi repülőtéren tüntetőknek tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk az intézmény működését, és csupán az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak. Szerda reggel több tucat, az elmúlt napokban törölt járat szállhatott fel a repülőtérről, bár még ezen a napon 63 bejövő és ugyanennyi kimenő járatot töröltek

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.