Kizárták a lányokat a középiskolai oktatásból a tálibok

Kizárták a lányokat a középiskolai oktatásból a tálibok

Afgán lányok mennek iskolába Kabulban 2021- augusztus 16-án reggel egy nappal azt követően, hogy a tálibok ismét átvették a hatalmat a városban (Fotó: jawidomid/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új, tálib kormány elrendelte, hogy nyissanak ki Afganisztánban újra a középiskolák, de csak a fiúk számára. A lányokról nem tettek említést a pénteki bejelenetésben, vagyis őket gyakorlatilag kizárták a középszintű oktatásból, amely egy hónap után indul újra az országban.

A tálib oktatási minisztérium azt közölte, hogy a tanítás a 7-12. osztályos fiúk számára indul újra szombaton – írta a The Guardian alapján a hvg.hu.

A cikk szerint a középiskolákba a 13-18 év közötti fiatalok járnak Afganisztánban, és a BBC szerint a többségük szegregált intézmény volt.

Ugyancsak a BBC írta azt, hogy a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid közölte: „hamarosan” külön iskolákat nyitnak a lányoknak, már folynak az előkészületek. A diáklányok és sok szülő azonban attól tartanak, hogy ezek csak üres ígéretek.

Az elmúlt héten a tálibok bejelentették, hogy az egyetemekre továbbra is járhatnak nők, de csak a férfiaktól elszeparált helyiségekben tanulhatnak és meghatározott öltözéket kell viselniük. Akadnak, akik szerint ez a gyakorlatban ellehetetleníti az oktatásukat, mivel a felsőoktatási intézményekben nem tudnak az előírásoknak megfelelő körülményeket kialakítani az oktatásukhoz.