Koronavírus: Netanjahu lemondását követelték Jeruzsálemben

Koronavírus: Netanjahu lemondását követelték Jeruzsálemben

Az izraeli rendőrség vízágyúval oszlatja a tüntetőket, akik a korrupcióval és hivatali visszaéléssel vádolt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondását követelik Jeruzsálemben 2020. július 19-én. A 70 éves izraeli kormányfő ellen 2019. novemberében indult eljárás ajándékok nagy értékben történő elfogadása, valamint mágnásokkal folytatott egyezkedései miatt médiabefolyásolási ügyekben (Fotó: MTI/AP/Oded Balilty)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelték a kormányfői rezidenciától az izraeli törvényhozás, a kneszet épületéhez vonuló tüntetők Jeruzsálemben kedden – írja tudósításában az MTI. A mélyülő koronavírus-válság és a korrupciós vádak miatt a rezidenciánál már szinte mindennapos tüntetést csaknem harminc szervezet közösen hirdette meg, köztük a vendéglősök szervezete is. Ők éttermeik nyitvatartását követelik, vagy bezárásuk esetén méltányos kompenzálást. Ingyen vacsorával fogadták „ez nem az utolsó vacsora” jelszóval a nagyrészt fiatal demonstrálókat.

A tiltakozás legfőbb szervezői az évek óta tüntető, főként maszkról és pólókról felismerhető „idősek”, a koalíciós kormány megalakulása után szárnyat bontott, korrupcióellenes „fekete zászlós mozgalom”, amelyet elsősorban középkorúak alkotnak, és az elmúlt hetekben létrejött, fiatalokat tömörítő „piros kendős-maszkos” csoport voltak. A rezidenciánál néhány napja sátrat vert egy Netanjahut támogató néhány fős csoport is, amely a kormányfő politikáját méltatja hangszórók segítségével.

A vacsora után a több ezer maszkot viselő emberből álló menet hangos dobolással, dudálással és Netanjahut távozásra felszólító rigmusokkal a törvényhozáshoz vonult rengeteg motoros és gyalogos rendőr kíséretében. A kneszet előtt is hatalmas hangzavart okoztak, szándékosan megzavarva a törvényhozás munkáját.

A keddi tüntetés közvetlen kiváltó oka egy új „korona-törvénytervezet”, amely rendkívüli jogkörökkel, közte az általános vesztegzár elrendelésének és a tüntetések korlátozásának lehetőségével ruházza fel a miniszterelnököt. Ez a törvény korlátozná a kormány intézkedéseinek felülbírálatában a kneszet jogait, ami a tüntetésre felszólító szervezetek szerint nem demokratikus, mert megszüntetné az ellenőrzést a kormányfő és a kormány fölött.

Délután a közszolgálati rádió jelentése szerint több ezren tiltakoztak Haifán is, mintegy 150 arab és zsidó vendéglős együttes szervezésében. Ők azért demonstráltak és követelték a kormány lemondását, mert az utóbbi hetekben több alkalommal be kellett zárniuk vendéglőiket, majd később mégis megnyithatták kapuikat, és követhetetlennek vélik a kormány politikáját.

Izrael sikeresen, bár a vesztegzár miatt súlyos anyagi áldozatokkal vészelte át a koronavírus-járvány első hullámát, amely után már júliusban ismét teljes erővel felütötte fejét a kór. Ennek oka részben a gyors, nem eléggé ellenőrzött és fokozatos nyitás, részben a fertőzési láncok feltárásának elmulasztása, a tesztelés csökkentése, és az ultraortodox vírushordozók zsúfolt otthonaikban hagyása, nem megfelelő elhelyezése volt, ami nagycsaládjaiknál a fertőzés szétterjedéséhez vezetett.

A második, júliusi hullám nyomán jelenleg 21 százalék fölé emelkedett a munkanélküliség, s a korábbi 60 felettiről 30 százalék alá esett a kormányfő pozitív megítélése a közvélemény-kutatások szerint. A 9 milliós Izraelben kedden 30 ezer fölé emelkedett a regisztrált aktív fertőzöttek száma. Súlyos betegek 256-an, míg lélegeztetőgépen 77-en vannak, és összesen 424-en vesztették életüket a koronavírus miatt.