Közösen álltak ki az ukránok mellett a visegrádi országok tudományos akadémiái

Közösen álltak ki az ukránok mellett a visegrádi országok tudományos akadémiái

Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Együttérzés és szolidaritás – budapesti találkozójukon a visegrádi akadémiák elnökei közös nyilatkozatban álltak ki az ukrán lakosság, a tudósok és a tudomány érdekei mellett, elítélve Oroszország katonai agresszióját – ezzel a címmel adott ki közleményt a Magyar Tudományos Akadémia.

A visegrádi országok akadémiáinak vezetői 1999 óta találkoznak minden évben informális keretek között, hogy megvitassák a tudományos életet és intézményeiket érintő aktuális problémákat, stratégiákat.

Ezúttal Budapesten rendezték meg a magyar, a cseh, a szlovák, a szlovén és a lengyel tudományos akadémia vezetőinek tanácskozását. A kétnapos ülésen kiemelt szerepet kapott a régiós akadémiáknak a koronavírus elleni védekezésben betöltött vezető szerepe, a fiatal kutatók minél szélesebb körű bevonása az akadémiai programokba, valamint a nemzeti akadémiák által nyújtott segítség az Ukrajnából menekülő kutatók befogadása és az ukrán tudományos és kulturális értékek megőrzése terén.

A tanácskozáson a régiós akadémiai vezetők és meghívottaik külön szekciókban mutatták be a nagy európai kutatási infrastruktúrák jobb kihasználását célzó kezdeményezéseiket, valamint a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények alkalmazásának legfrissebb eredményeit.

Az idei fórumhoz egy műhelyvita is kapcsolódott, amelynek témája az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) pályázatain való eredményesség javítása volt.

A visegrádi akadémiai együttműködés több mint 20 éves hagyományaihoz híven az éves találkozón kerül sor a V4-es akadémiák fiatal kutatói díjainak átadására is, amelyre idén a „Covid-19 betegség okozta egészségkárosodások megelőzése és kezelése” témájában pályázhattak a visegrádi országok fiatal kutatói.

A konferencia végén négy akadémia elnöke megegyezett abban, hogy két ülés között is együttesen lépnek fel közös célok elérése érdekében, és e lépések, nyilatkozatok koordinálására a következő találkozóig Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét kérték fel.

A fórumon az akadémiai elnökök a következő közös nyilatkozatot adták ki az Ukrajna elleni agresszióról és az ukrajnai tudósok támogatásáról:

A Visegrádi Együttműködés akadémiái az alábbi állásfoglalást fogadták el éves, budapesti ülésükön 2022. május 27-én.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái legmélyebb együttérzésükről és szolidaritásukról biztosítják Ukrajna szenvedő lakosságát.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogassák a háború elől menekülőket, különös tekintettel az ukrajnai tudományos közösség tagjaira és családaikra. Akadémiáink egyaránt elítélik az orosz agresszort és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményeket.

A Visegrádi Együttműködés akadémiáinak meggyőződése, hogy a jelenleg zajló humanitárius katasztrófa megállításának, valamint Ukrajna területi, oktatási, kulturális, vallási, tudományos és gazdasági önállósága megőrzésének egyetlen módja az azonnali tűzszünet életbe léptetése és az agresszor katonai erőinek visszavonása.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái közös reményüket fejezik ki, és felajánlják támogatásukat ahhoz, hogy az Ukrajnából elmenekült tudósok, művészek sorstársaikkal együtt visszatérhessenek szülőföldjükre, és békében, méltó körülmények között folytathassák értékes kutatómunkájukat az egyetemes tudomány céljai érdekében.

Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke
Peter Štih, a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke
Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke