Kubából posztolt Szijjártó Péter

Kubából posztolt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külügyminiszter megérkezik Kubába 2023 január 18-án. (Fotó: Facebook, Szijjártó Péter hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hetet a davosi Világgazdasági Fórumon kezdte, szerdán azonban már Kubából posztolt fotókat Szijjártó Péter. A külügyminiszter Facebook-oldalán közölte, hogy háromnapos látogatásra érkezett az amerikai kontinensre, Kubábóból csütörtökön Ecuadorba repül, pénteken pedig Mexikóban tesz látogatást.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országprofilja szerint bár Kuba nem tartozik a legfontosabb gazdasági partnerek közé – 2019-ben Magyarország 140. exportpartnere volt, míg importunkban a 113. helyet foglalta el –, folyamatos a politikai és gazdaságdiplomáciai párbeszéd. Szijjártó Péter 2017 novemberében hivatalos látogatást tett Kubában, 2019-ben pedig Ricardo Cabrisas Ruíz miniszterelnök-helyettes látogatott Budapestre. Együttműködési lehetőségek leginkább a vízgazdálkodás, a szennyvíz- és hulladékkezelési technológiák, a mezőgazdasági és élelmiszerfeldolozó technológiák, az ICT, a K+F, tudás- és technológiatranszfer, illetve a gyógyszerek, gyógyászati berendezések területén lehetségesek.

Ecuador legutóbb egy éve, a koronavírus-járvány idején szerepelt a magyar hírekben, a kormány ugyanis 150 ezer AstraZenecát ajánlottak fel az országnak. A lépés kapcsán Szijjártó Péter elmondta, hogy Ecuadorral szoros együttműködése alakult ki Magyarországnak, amely egyetlen közép-európai országként nagykövetséget tart fenn a dél-amerikai országban. A külügyminiszer arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban a két ország gazdasági együttműködése is dinamikusan bővült: egyre több magyar cég találja meg a számítását az ecuadori piacon, és onnan kiindulási pontként aztán tovább terjeszkednek a latin-amerikai piacokra.

Az MKIK Mexikóról szóló országprofilja szerint a Mexikó az első számú kereskedelmi partnere Magyarországnak Latin-Amerikában és az USA után második az amerikai kontinensen. A Mexikóba irányuló magyar export 2017-ben elérte a 952 millió, 2018-ban pedig a 877 millió dollárt, 2019-ben enyhén csökkent 868 millió dollárra. A kétoldalú kereskedelemben mind az export, mind az import oldalán a gépek és berendezések, illetve az autóipari termékek dominálnak.