Lavrov: Ellenünk a kollektív Nyugat harcol

Lavrov: Ellenünk a kollektív Nyugat harcol

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vesz az Orosz Biztonsági Tanács ülésén a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2022. november 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel)

Fotó: Mihail Mecel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem létezik semmilyen ukrán béketerv Dmitrij Peszkov szerint, azok az elképzelések pedig, amelyek felmerültek, nem veszik figyelembe a területi realitásokat, így nem is lehetnek békések. Az orosz elnöki szóvivő erről szerdán beszélt újságíróknak, szavait az MTI idézte. Peszkov a The Wall Street Journal egyik cikkére reagált, ebben arról írtak, hogy Volodimir Zelenszkij februárban tervezi nyilvánosságra hozni a békés rendezésre vonatkozó tízpontos tervét. Az ukrán vezetés kezdeményezte, hogy februárban tartsanak nemzetközi békecsúcsot az ENSZ vezetése alatt. Peszkov szerint viszont nem létezhet olyan béketerv, amely nem veszi figyelembe a négy szakadár régió Oroszországhoz csatolását.

Szergej Lavrov külügyminiszter a Pervij Kanal állami csatornán beszélt arról, hogy Oroszország biztosítani kívánja céljai elérését. Prioritásnak nevezte a négy régió Oroszországnál maradását, továbbá annak megakadályozását is, hogy „Oroszország biztonságát fenyegető veszélyek alakuljanak ki és maradjanak fenn Ukrajna területén.” – Ellenünk a kollektív Nyugat harcol, élén az atomhatalom Egyesült Államokkal. Ezt a háborút már elég régen az Egyesült Államok által (2014-ben) megrendezett ukrajnai államcsíny nyomán meghirdették ellenünk – mondta Lavrov. Marija Zaharova külügyi szóvivő pedig a Sputnik rádiónak mondta el, hogy szerinte sehogyan sem kell reagálniuk az ukrán kormány felhívására, mely szerint ki kell zárni Oroszországot az ENSZ Biztonsági Tanácsából.

Nem adnak színpadot a propagandához

Az Ukrajna ellen indított háború miatt eközben nem hívják meg az orosz kormányt a világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumára, a müncheni biztonsági konferenciára (Munich Security Conference - MSC) – közölte a szervezőbizottság elnöke szerdán. A hírről szintén az MTI számolt be. Christoph Heusgen a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a február 17-én kezdődő háromnapos tanácskozásra nem hívnak meg senkit az orosz kormányból, mert a moszkvai vezetés továbbra is kitart a háborús céljai mellett, az MSC pedig nem arra való, hogy „színpadot biztosítson a propagandához”.

A konferencián az orosz ellenzéknek és a civil társadalomnak adnak teret és „nem olyan embereknek, mint Szergej Lavrov, akik csak a legrosszabb propagandát művelnék” – tette hozzá a német diplomata.