Legalább tízmillió gyereket fenyeget az éhezés Afrikában

Legalább tízmillió gyereket fenyeget az éhezés Afrikában

Fényképet készít egy férfi a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó, ukrán kukoricával megrakott Glory teherhajóról, miután az elindult az odesszai kikötőből 2022. augusztus 7-én. Ukrajna orosz megszállásának február 24-i megkezdése óta augusztus 1-jén futott ki az első gabonaszállító hajó ukrán kikötőből. Odesszából. Ezek a szállítmányok alapvető fontosságúak a gabona világpiaci árának stabilizálásában és az afrikai és közel-keleti éhezés mérséklésében. (MTI/AP/Nina Lyashonok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább tízmillió gyereket fenyeget az aszály „Afrika szarvának” országaiban, az utóbbi két hónapban 40 százalékkal ugrott meg az alultápláltságtól és ívóvízhiánytól szenvedő gyerekek száma – közölte hétfőn az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Az UNICEF kiemelte, hogy több mint 1,7 millió gyermek szorul sürgős egészségügyi ellátásra súlyos alultápláltság miatt Kenyában, Etiópiában és Szomáliában.

Szomália, Etiópia, Eritrea és Dzsibuti negyven éve nem tapasztalt aszállyal küzd. Emberek százezrei voltak kénytelenek a már három éve tartó szárazság miatt elhagyni otthonukat, s emiatt sürgősen humanitárius segítségre szorulnak – figyelmeztetett a szervezet.

„Ha most nem cselekszünk, néhány héten belül jelentősen meg fog emelkedni a gyermekek halálozási aránya” – mondta Mohamed M. Fall, az UNICEF kelet- és dél-afrikai térségért felelős igazgatója. „Az éhhalál a küszöbön áll” – tette hozzá.

„Cselekednünk kell, a fiatalok életének és gyermekkorának megmentése érdekében” – mondta Fall. „A gyerekek elveszítik otthonukat, az iskolába járás lehetőségét és jogukat arra, hogy biztonságban nőhessenek fel. Megérdemelnék, hogy a világ rájuk is figyeljen” – tette hozzá.

„Afrika szarvának” országai fokozottan ki vannak téve az ukrajnai háború gazdasági hatásainak, különösen a gabonaszállítmányok akadozása miatt.

(MTI)