Lemondott a Fidesz-kormány Ukrajna-politikája miatt a tiszteletbeli konzul

Lemondott a Fidesz-kormány Ukrajna-politikája miatt a tiszteletbeli konzul

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökének és Jarosław Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének, Lengyelország miniszterelnök-helyettesének találkozója Varsóban 2021. június 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy diplomáciai levelet tett közzé Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a közösségi oldalán, melyet a Magyarország varsói nagykövetsége írt – vélhetően a magyar külügynek. Ebben a varsói nagykövetség ideiglenes vezetője, Szubert László ügyvivő meglepő nyíltsággal azt közli, hogy Artur Balazs, a szczecini tiszteletbeli konzul lemondott e pozíciójáról, mivel „a magyar kormány álláspontja az orosz ukrán háború kapcsán semmilyen formában nem védhető”.

Artur Balazs (az utóbbi a vezetékneve) magyar családneve ellenére Lengyelországban született nagy tekintélyű lengyel politikus, korábban három alkalommal is volt miniszter. Az ideiglenes ügyvivő is kihangsúlyozza a fenti levelében, hogy Balazs rendkívül kiterjedt politikai és gazdasági kapcsolatrendszerrel és befolyással bír, közvetlen kapcsolatban áll Jaroslaw Kaczynskival, a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnökével, akit sokan Lengyelország tényleges vezetőjének tartanak.

A Hadházy által közzétett levél szerint Balazs azzal indokolta lemondását, hogy Orbán Viktor különböző „magyarázatokat talál” Vlagyimir Putyin háborús lépéseire, ahelyett, hogy elítélné azt. A lengyel politikus várta azt a fordulatot, amikor a magyar miniszterelnök egyértelműen kiáll Ukrajna mellett. Szerinte védhetetlen az, hogy a magyar kormány nem enged át Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat és nem zárja le légterét Oroszország számára. Artur Balazs kiemelte, hogy jelentős számú lengyel is él Ukrajnában, Lengyelország számára mégsem kérdés, hogy „minden lehetséges módon” támogassa Ukrajnát.

Magyarország varsói nagykövetsége kommentárt is fűzött a lemondás közlése mellé, szerintük Lengyelországban országos sajtóhírré válhat Artur Balazs lemondása, és nem tartják kizártnak, hogy a korábbi háromszoros miniszter egyeztette a lépését lengyel kormánypárt „magas szintű vezetésével”, így ez „a magyar kormánynak küldött üzenetként értékelendő”.