Liverpoolban kezdődik a brit tömeges tesztelési program

Liverpoolban kezdődik a brit tömeges tesztelési program

Koronavírus-tesztre várakoznak emberek egy kijelölt egészségügyi intézmény bejárata előtt Londonban 2020. szeptember 21-én (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Liverpool teljes lakossága rendszeres koronavírus-szűrésen vehet részt e hét végétől, és ezzel megkezdődik a brit kormány által kilátásba helyezett, egész városokra és országrészekre kiterjedő tömeges szűrési program első, egyelőre próbajellegű szakasza.

A brit egészségügyi minisztérium keddi bejelentése szerint a félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban péntektől mindenki részt vehet a bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik – írja összefoglalójában az MTI.

A tárca tájékoztatása szerint a lakosság kombinált tesztekre jelentkezhet: ezek egyik eleme az immár hagyományos PCR-szűrés, a másik viszont egy gyorsteszt, amely szintén orrból és szájból vett mintákat vizsgál, de nem igényel laboratóriumi kiértékelést és egy órán belül eredményt mutat.

Boris Johnson brit miniszterelnök a program bejelentésékor hangsúlyozta: e tömeges szűréssel sok ezer olyan fertőzött azonosítható, akiknek nincsenek tüneteik, így tudtukon kívül terjesztik a vírust. A liverpooli szűrési program sikere esetén a kormány a karácsonyig hátralévő időszakban több millió gyorstesztet tesz hozzáférhetővé országszerte. A brit kormányfő szerint az ilyen jellegű tömeges tesztelés nagy hatékonyságú új fegyvernek bizonyulhat a járvány elleni harcban.

Liverpool a legfertőzöttebb angliai térségek közé tartozik: a városban és tágabb környezetében az október 30-án zárult egy hétben százezer lakosonként 351, miközben Anglia egészének átlagában 153 fertőzést mutattak ki. A minap Joe Anderson liverpooli polgármester bátyja is koronavírus-betegségben halt meg.

Boris Johnson miniszterelnök a liverpooli program bejelentése előtt nem sokkal, a londoni alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte, hogy Nagy-Britanniában nagyon rövid időn belül megkezdődhet a gyorstesztek tömeges alkalmazása. Mint fogalmazott: több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van "azonnali kilátás".

A brit kormányfő elmondta, hogy a gyorstesztek kiszállításának logisztikai feladataiba a hadsereg is bekapcsolódik, a program napokon belül megkezdődik, és reális esély van arra, hogy a jövő év első negyedére meglesz a koronavírus elleni oltóanyag is. Boris Johnson kijelentette: meggyőződése, hogy e technikai vívmányok lehetővé teszik a vírus legyőzését jövő tavaszra.

Ben Wallace brit védelmi miniszter közölte, hogy a fegyveres erők kétezer tagja segíti már csütörtöktől a tesztelések megszervezését és végrehajtását.