Lövöldözés után: máris visszatértek az illegális bevándorlók Horgosra

Lövöldözés után: máris visszatértek az illegális bevándorlók Horgosra

Illegális bevándorlók sátrai a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. október 20-án. (MTI/AP/Darko Vojinovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sem tűntek el a migránsok Horgosról, csupán annyi a különbség, hogy ezúttal már nem mennek be a faluba – mondta el horgosi forrásunk, aki azt tapasztalja, hogy a szabadkai taxisok változatlanul hozzák ide az újabb és újabb migránsokat. Így bár a rendőrök folyamatosan járőröznek a faluban és igazoltatják a migránsokat, a taxisokat nem állítja meg senki, ezért azok továbbra is zavartalanul folytathatják a munkájukat.

Történik ez azok után, hogy Bratislav Gasic szerb belügyminiszter zéró toleranciát hirdetett „a bűnözőkkel szemben, beleértve az illegális bevándorlókat is”.

A fokozottabb – legalábbis a korábbihoz képest nagyobb – rendőri jelenlétre azután került sor Horgoson, hogy múlt csütörtök délután fegyverropogásra figyeltek fel a helyiek. Az esetre – melyről lapunk, a Magyar Hang először tudósított a magyarországi sajtóban – azután került sor, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a Horgosra érkező migránsok száma, olyannyira, hogy novemberi látogatásunk során vagy 60-80-an is lehettek a faluban. De ez a szám még csak a töredéke annak, ahányan a közeli Bácska-birtokon, illetve az erdőben szállásolták el magukat (a határ menti régi rendőrségi épületből korábban kiszorították a migránsokat). A hónap közepére már 600-800 telepedett meg a környéken, akik természetesen a magyar határ felé vették az útjukat.

Csütörtök este azonban egymásnak estek az embercsempész-bandák, amelyek nagyrészt migránsokból állnak. Mint a biztonsági kamerák által készített felvételekből kiderült, több migráns géppuskával a hátán vonult a faluban, majd ropogni kezdtek a fegyverek. Mindezt egy bátor horgosi lakos még videóra is vette, akinek a kilétére nemrég fény is derült.

A férfi a Pannon RTV-nek elmondta: először nem is gondolta volna, hogy puskalövések hallatszanak, petárdákra gyanakodott, ha tudta volna, hogy éles fegyverekkel vonulnak a migránsok, nem is ment volna utánuk. A lövöldözés után nagy erőkkel érkeztek ki a szerb belügyminisztérium munkatársai, akik lezárták a falut. Majd a következő napon drónokkal és helikopterekkel átkutatták az egész környéket, ahonnan több mint ezer migránst találtak és szállítottak el buszokkal a befogadó központokba. A helyiek azonban már akkor biztosra vették, hogy napok sem múlnak el, mire visszatérnek ugyanezek a migránsok.

A probléma ugyanis azzal van, hogy az embercsempészek rendkívül aktívak ezen a területen. Rados Djurovic, a migránsokkal foglalkozó humanitárius szervezet, a CZA elnöke az Amerika Hangjának elmondta: az erőszak a terület ellenőrzése miatt tört ki a bűnöző csoportok között. Ilyenkor előfordul, hogy az egyik csoport arra szánja el magát, hogy fegyverrel űzze el a másikat. A szakember szerint azonban fontos hozzátenni, hogy itt nem egyszerű illegális bevándorlócsoportokról van szó, hanem komoly embercsempész csoportokról.

A tét pedig óriási, mert hatalmas összegekről van szó. Mint korábbi látogatásunk során megtudtuk, az embercsempészek általában 2-3 ezer eurót kérnek a migránsoktól azért, hogy átvigyék őket a magyar-szerb határon. Hogy a „játék” (a migránsok így hívják az illegális határátlépési akciót) sikeres lesz, arra persze nincs garancia, de éppen emiatt az embercsempészet óriási üzlet, ami még a drogkereskedelemnél is jövedelmezőbb. Arról nem is beszélve, hogy sokszor még lebukási veszély sincs igazán, mert maguk az embercsempészek nem lépik át a határt, vagy ha ezt megteszik, akkor ugyanúgy visszaküldik őket Szerbiába a magyar hatóságok, ahogy a többi migránst, akit elfognak a magyar oldalon.

De a jelek szerint az sem segít sokat, hogy a szerb belügyér ígéretet tett arra, hogy innentől minden második éjszaka aktív lesz a rendőrség a környéken. Forrásunk szerint ez most azt jelenti, hogy ha a rendőrök meglátnak a faluban egy migránst, akkor igazoltatják és felszólítják arra, hogy hagyja el a települést. Akik aztán a falu határáig gyalogolnak, majd nem mozdulnak onnan. Így bár jelentősen csökkent a falu környékén állomásozó migránsok száma, a helyzet továbbra sem oldódott meg – már csak azért sem, mert a taxisok újabban leveszik az autójuk tetejéről a taxi-jelzést, így szabadon járhatnak-kelhetnek anélkül, hogy gyanússá válnának a rendőrségnek. Ezért a helyiek arra számítanak, hogy heteken belül vissza fog rendeződni a régi helyzet.