Macron alá is írta a komoly indulatokat gerjesztő nyugdíjtörvényt

Macron alá is írta a komoly indulatokat gerjesztő nyugdíjtörvényt

Emmanuel Macron 2020. november 10-én (Fotó: Facebook/Emmanuel Macron)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron aláírta a sokat vitatott és komoly indulatokat kiváltó új francia nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében az eddigi 62-ről 64 évre emelik a nyugdíjkorhatárt az EU legnépesebb tagállamában – jelentette a France24 hírtelevízió. A hivatalos francia közlönyben is megjelenő törvény ellen hónapok óta heves tüntetések zajlanak; a kihirdetést követően a szakszervezetek május elsejére újabb óriási országos demonstráció-sorozatot hirdettek meg.

Ahogy arról lapunk beszámolt: egy nappal korábban zöld utat kapott Macronnak a parlamenten rendeleti úton átvitt tervezete, miután az alkotmánybíróság szerepét betöltő francia alkotmánytanács jóváhagyta pénteken jóváhagyta azt. A testület szerint a kormány intézkedései összhangban vannak az alkotmánnyal, csak az idősebb munkavállalók foglalkoztatásának fellendítését célzó kisebb jelentőségű intézkedéseket utasította el azzal az indokkal, hogy azok nem tartoznak az érintett jogszabály tartalmához.

Macron azzal indokolja a változásokat, hogy Franciaországnak régóta gazdasági struktúraváltásra van szüksége, rendbe kell tenni a költségvetést, növelni kell a versenyképességet, mert lemaradófélben van a nagy versenytársakhoz képest. Szakemberek szerint a plusz 2 év azonban legfeljebb tűzoltásra lehet jó, a nyugdíjkorhatárt inkább úgy 67 évre kellene növelni ahhoz, hogy Franciaország legnagyobb munkaadója, a francia állam rendbe tudja tenni a pénzügyeit. A mostani jóváhagyás lehetővé teszi, hogy már az év vége előtt végrehajtsák a reformot, amely 2030-ig fokozatosan, évente három hónappal emelné a nyugdíjkorhatárt.

Ha érdelik a további részletek, a Reptér című külpolitikai háttérműsorunkban Szűcs Anita Franciaország szakértővel alaposan körbejártuk a témát. Hallgassák meg az adást!