Macron izraeli vizsgálatot akar Pegasus-ügyben

Macron izraeli vizsgálatot akar Pegasus-ügyben

(Fotó: Pixabay.com/markusspike)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron francia elnök telefonon kérte Naftáli Benet izraeli miniszterelnöktől, hogy „rendesen vizsgálják ki” a Pegasus-ügyet, vagyis hogy az izraeli NSO cég programjával hallgattak le politikusokat, újságírókat, aktivistákat – a Guardian cikke alapján a 444.

A francia elnöke maga is érintett, hiszen az ő és kabinetjének több tagjának telefonszáma is rajta volt azon a listán, amelyeket a gyanú szerint az NSO ügyfelei le akartak hallgatni. A gyanú szerint a marokkói biztonsági erők akarhattak kémprogramot telepíteni a készülékeikre.

A Pegasus programot fejlesztő izraeli cég azt állítja, hogy Macront egyik ügyfelük sem akarta lehallgatni, így az, hogy a telefonszáma szerepel a listán, nem azt jelenti, hogy megfigyelési célpont lett volna. A botrányt kirobbantó, a listát megszerző újságírói konzorcium több érintett telefonját egyébként vizsgáltatta és igazolni tudták, hogy arra telepítették a kémprogramot. Állami vezetők telefonját viszont nem tudták ellenőrizni, így azt sem tudták igazolni, hogy Macront vagy minisztereit tényleg megfigyelték-e a programmal.