Magyar civilek drónadománya mentette meg kárpátaljai katonák életét

Magyar civilek drónadománya mentette meg kárpátaljai katonák életét

Fegyir Sándor, amint combjára vetett gépkarabéllyal online előadást tart hallgatóinak a harcok szünetében (Fotó: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Fegya pár perce üzent. Megint Shahed-támadást kaptak. A legutóbb hét kárpátaljai hős áldozta életét. Most a Mavic 3T drónok látták az érkezőket. Nem volt ukrán veszteség – tette közzé kedden éjjel a kárpátaljai katonák megsegítésére szerveződött magyar civil csoport, a Kárpátaljai Sárkányellátó a Facebook-oldalán. „Fegya” nem más, mint az ukrán-magyar származású Fegyir Sándor, aki egyike az oroszok ellen harcoló kárpátaljai katonáknak, civilben pedig egyetemi professzor. 

Oláh Mihály, a kárpátaljai katonákat adományokkal támogató civil kezdeményezés egyik szervezője a Magyar Hang megkeresésére elmondta, több alkalommal küldtek már Mavic 3T drónt a Kárpátaljai Sárkányok elnevezésű, 68. önálló területvédelmi zászlóaljnak. Ez a hőkamerával ellátott drón eredetileg polgári felhasználásra készült, Magyarországon beszerezhető, általában a vadgazdálkodásban használják. Az ára 2 millió forint körül mozog. 

És hogy mit jelent pontosan a Shaded támadás? – Ez egy iráni gyártású kamikáze drónt jelent. Az oroszok gyakran éjszaka vetik be és a rá erősített robbanóanyagokkal nagyobb célpontokra irányítják. Az ukránok már kilométerekre felismerik a hangját, „mopednek” hívják, mert olyan erős, zúgó hangja van, mint egy rossz motorkerékpárnak – magyarázta Oláh Mihály. A oroszok Shaded dróntámadásairól itt látható egy angol nyelvű videó:

     

Amint az üzenet is utal rá, a közelmúltban egy ilyen Shaded-támadás során hét kárpátaljai katona vesztette életét. Kedd éjjel azonban a Kárpátaljai Sárkányok sikerrel védekeztek a kamikáze támadása ellen a Magyarországról érkezett drón segítségével. Nem ez az első alkalom, hogy az Oláh Mihály, Trautmann Balázs és Kerekes-Nagy Gáspár által indított civil kezdeményezés, a Sárkányellátó adományaik révén az ukrán-orosz háborúban harcoló kárpátaljai katonák életét menti meg. Júniusban két drón egy teljes szakasz, 27 kárpátaljai katona életét mentette meg. A Kárpátaljai Sárkányellátó ez idáig már nyolc alkalommal tudott a civilektől kapott pénzadományokból a Fegyirék által kért szállítmányt küldeni. A csomagok jellemzően drónokat, akkumulátorokat, töltőket, generátorokat, télen meleg ruhákat, nem romlandó élelmiszereket tartalmaznak. Mostanáig már több mint 110 millió forint értékben küldtek adományokat, melyek sok ezer magánszemély támogató hozzájárulásának köszönhetők. A beszerzés, illetve a pénzadományok felhasználása teljesen transzparens, minden vásárlást, pénzmozgást, számlát folyamatosan közzétesznek a Sárkányellátó Facebook-oldalán. 

– Remek érzés életmentőnek lenni – írta a Facebook–poszt alatt az egyik szervező, Trautmann Balázs. Oláh Mihály is megjegyezte lapunknak, könnyeivel küszködött, mikor olvasta Fegyir Sándor üzenetét. Amint arról korábbi cikkünkben is írtunk, a kárpátaljai harcoló alakulatoknak sokat jelent a magyarországi támogatók adománya, a Sárkányellátó munkája. – Már készülünk a következő csomag összeállítására. Az ilyen üzenetek is megerősítenek bennünket abban, hogy fontos, amit csinálunk és folytatnunk kell a gyűjtést – jegyezte meg Oláh Mihály.