Magyar Levente: a magyar-amerikai kapcsolatok alapja a minket összekötő szoros szövetség

Magyar Levente: a magyar-amerikai kapcsolatok alapja a minket összekötő szoros szövetség

A külügyminisztérium által közreadott képen Karen Donfried, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára fogadja Magyar Leventét Washingtonban 2022. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/KKM/Egyesült Államok Külügyminisztériuma)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar-amerikai kapcsolatok alapja a bennünket összekötő szoros szövetség – jelentette ki hétfőn Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek Washingtonból nyilatkozva. Mint mondta, időszerű volt a látogatás, mivel három és fél éve járt legutóbb magyar államtitkár magas szintű megbeszéléseket tartani Washingtonban, különös tekintettel az utóbbi idők eseményeire, a koronavírus-járványra, az ukrajnai háborúra és az energiaválságra.

– Amerikai partnereinkkel megerősítettük, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok alapja az a szoros szövetség, amely összeköt bennünket, minden esetleges nézeteltérés ellenére, ami szakpolitikai kérdések esetében előfordulhat – fogalmazott. Mint hozzátette, áttekintették azt, hogy az ukrajnai háború kontextusában milyen lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy ez az együttműködés, amelyet a covid és a háború több szempontból is megzavart az elmúlt években, visszatérjen a normális kerékvágásba.

A politikus hosszan beszélt arról, hogy Magyarország miként segíti Ukrajnát, s tájékoztatta amerikai partnereit, hogy Magyarország energetikai, gazdasági helyzete hogyan változott az utóbbi hónapokban, és milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy stabilizálja mind gazdaságát, mind pedig az energetikai helyzetet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: itt van egy nagy elefánt a boltban, mégpedig a globális minimumadó kérdése, amelyben „teljesen máshogy látjuk a helyzetet”. – Ez Amerikának fontos, Magyarországon azonban úgy látjuk, hogy még nem jött el az ideje, hogy bevezessük, hiszen egyfajta adóemelést jelentene, ami egy ilyen válságos időszakban, amikor a cégeink eleve versenyképességi hátránnyal, nehézséggel szembesülnek az energiaár miatt a háború következtében, nem ez a legmegfelelőbb pillanat növelni terheiket. De ez egy nagyon összetett kérdés, abban maradtunk, hogy folytatjuk az egyeztetéseket – mondta. Magyar Levente egyúttal megerősítette, hogy Magyarország egyelőre nem tudja támogatni ezt a döntést. – De természetesen, mivel szövetségesek és barátok vagyunk, mindent meg kell beszélni, és bízom benne, hogy előbb utóbb konszenzusra jutunk ebben az ügyben is – fűzte hozzá.

A magyar politikust a kereskedelmi minisztériumban Arun Venkataraman, a globális piacokért felelős államtitkár, az Amerikai és Külföldi Kereskedelmi Szolgalat főigazgatója fogadta, az amerikai külügyminisztériumban pedig Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárral találkozott. Tájékoztatása szerint megvitatták az amerikai-magyar kapcsolatok helyzetét. – Bár sok mindenben azonos állásponton vagyunk, számos olyan fontos kérdés van, amelyen még dolgozni kell, de természetesen mindkét fél egyezségre fog törekedni, s arra, hogy a kapcsolatrendszer a szövetség szintjéhez méltó feltételek mentén tudjon épülni – közölte.

(MTI)