Majomhimlő: globális vészhelyzetet hirdetett a WHO

Majomhimlő: globális vészhelyzetet hirdetett a WHO

Majomhimlő (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Globális egészségügyi vészhelyzetnek minősítette az Egészségügyi Világszervezet a majomhimlő-járványt – írta meg a BBC.

Ez a besorolás a legmagasabb készültségi szint, amit a szervezet kiadhat, eddig a koronavírus- és a gyermekbénulás-járvány miatt volt csak érvényben ilyen. 75 országból több mint 16 ezer esetet jelentettek eddig, 5-en haltak meg a járvány következtében. Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 33 eset van.

A sürgősségi bizottság nem tudott konszenzusra jutni abban, hogy a majomhimlő-járványt globális egészségügyi vészhelyzetnek kell-e minősíteni, de mivel a járvány gyorsan elterjedt az egész világon, úgy döntöttek, hogy valóban nemzetközi aggodalomra ad okot. A WHO értékelése szerint a majomhimlő kockázata globálisan és minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol magasnak értékeljük a kockázatot – mondták.

A WHO ajánlásokat is kiad, amelyek reményei szerint arra ösztönzik az országokat, hogy tegyenek lépéseket a vírus terjedésének megállítása és a leginkább veszélyeztetettek védelme érdekében. „Ez egy olyan járvány, amelyet meg lehet állítani a megfelelő stratégiákkal a megfelelő csoportokban” – mondták.

Címkék: WHO, majomhimlő