Májusban véget ér az Egyesült Államokban a veszélyhelyzet

Májusban véget ér az Egyesült Államokban a veszélyhelyzet

Joe Biden az ENSZ BT előtt tart beszédet (Fotó: POTUS/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok is úgy láthatja, hogy a koronavírus-járvány egy új, kevésbé veszélyes szakaszba lépett, miután május 11-ével megszűnik az egészségügyi veszélyhelyzet – derült ki a The New York Times cikkéből. A döntést a Fehér Ház jelentette be, ez pedig egyszerre jelent szimbolikus, illetve nagyon is konkrét következményeket. Eddig ingyenesen lehetett teszthez, kezeléshez és vakcinához jutni, május után viszont a szolgáltatások egy része fizetőssé válik majd.

A májusig még meglévő három hónapot arra kívánják felhasználni, hogy a különböző egészségügyi intézmények át tudjanak állni az új időszakra.  Fehéz Ház szerint ha hirtelen zárnák le a veszélyhelyzetet, az kaotikus helyzettel, bizonytalanságokkal járna, ezért tolták ki az időpontot májusig. A republikánusok így is kritikusan viszonyulnak a bejelentéshez, szerintük nem kellene semmit várni a döntéssel. Erről beszélt a louisianai politikus, Steve Scalise is, aki szerint vége azoknak az időknek, amikor a Biden-adminisztráció több milliárd adófizetői dollárt költött el a járványellenes védekezésre hivatkozva. A Fehér Ház szerint viszont az olyan intézkedéseknek köszönhetően csitult el mostanra a járvány, mint a tesztelések, kezelések és a vakcináció ingyenessé tétele.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet először 2020 januárjában hirdette ki a Biden-vezetés, azóta pedig kilencven naponként hosszabbítgatták azt. Legutóbb idén januárban tettek így, és akkor sokan azt is hitték, hogy április közepén végleg lejárhat a veszélyhelyzet.