Már betegeket is fogad a varsói stadion, amit járványkórházzá alakítottak

Már betegeket is fogad a varsói stadion, amit járványkórházzá alakítottak

A varsói Nemzeti Stadionban ideiglenes kórházat rendeznek be a Covid-19-ben szenvedő betegeknek. (Fotó: MTI/PAP/Radek Pietruszka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A varsói Nemzeti Stadionban megnyílt, csütörtök este első betegeket fogadó ideiglenes járványkórházból drónokkal szállítják laboratóriumi vizsgálatra a teszt- és vérmintákat – közölte pénteken a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió. A stadion konferenciatermeiben létesített gyógyintézmény a belügyminisztérium klinikai kórházának kihelyezett részlegeként működik, egyelőre 300, köztük intenzív ápolásra szánt férőhellyel. A kapacitást fokozatosan bővíteni fogják, szükség esetén 1200 beteget is fogadhatnak.

A laboratóriumi feldolgozásra szánt mintákat a Spartaqs lengyel cég által gyártott, az egészségügyi anyagok szállítására alkalmassá tett drónok szállítják majd a belügyminisztériumi kórház laboratóriumaiba, 7 és fél kilométeres, csak erre a célra elkülönített légifolyosón –jelentette a PAP hírügynökség. A légihidat hétfőn fogják első alkalommal működtetni, alkalmazása a tervek szerint két héten belül válik rendszeressé.

Varsóban a Nemzeti Stadion mellett még az Expo XII kiállítóközpontot is ideiglenes kórházzá alakítják. Ezt a fővárosi katonai kórház fogja működtetni. Az országban  öt és fél ezer ideiglenes kórházi férőhellyel tervezik bővíteni a Covid-19 betegeknek szánt kapacitásokat. November végéig minden vajdaságban létesítenek ideiglenes kórházakat, e feladattal a vajdasági hivatalok mellett állami tulajdonú nagy cégeket is megbíztak.

Pénteki adatok szerint a lengyelországi kórházakban 19 479 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, közülük 1708-at lélegeztetőgépre kapcsoltak. Jelenleg több mint 9900 a Covid-19 betegeknek szánt szabad férőhely és 530 lélegeztetőgép áll még rendelkezésre. A műszerek bázisát az állami tartalékokból fokozatosan növelik. Csütörtökön a közel 38 millió lakosú Lengyelországban 27 086 új fertőzésről számoltak be, ami néhány esettel kevesebb, mint az előző napi járványrekord. A fertőzöttek közül 445-en hunytak el, 58-an kifejezetten a Covid-19 szövődményeiben. A halálozási adatok a legmagasabbak a járvány kitörése óta.

Az utóbbi hét napban az új fertőzések átlagos napi száma 100 ezer lakosra számítva 52 volt. Mateusz Morawiecki kormányfő szerdán bejelentette: amennyiben ez a mutató meghaladná a 70-75-öt, szükség lesz a teljes nemzeti karanténra és kijárási tilalomra. A járvány lassítása érdekében szombattól bezárnak a kulturális intézmények és a bevásárlóközpontok. Csak az élelmiszer- és illatszerboltok, a gyógyszertárak, az állateledelboltok, a barkácsáruházak és a szolgáltatások üzemelhetnek. Hétfőtől távoktatásra térnek át az általános iskolák alsó tagozatai is.