Már több mint 33 ezer halottja van a földrengésnek

Már több mint 33 ezer halottja van a földrengésnek

A török csendőrség főparancsnokságának mentőcsapata a 23 éves Huseyin Seferoglu kiemelésére készül egy összedőlt ház romjai alól a törökországi Antakjában 2023. február 12-én (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétfői dél- és délkelet-törökországi földrengések halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen átlépte a 30 ezret. A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap kora este azt közölte, hogy Törökországban a halottak száma elérte a 29 605-öt. Szíriában 3775 halottról tudni. Az AFAD arról is beszámolt, hogy eddig 148 ezer embert szállítottak át az érintett török tartományokból más tartományokba. A katasztrófavédelem szerint csak a két legerősebb hétfői földmozgással mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel, s azóta eddig 2412 utórengést regisztráltak.

A földrengések nem csak a városokban, de a falvakban is nagy pusztítást okoztak. Az NTV török hírtelevízió vasárnapi azt jelentette, hogy Malatya tartományban Ören falvának mintegy ezer házából szinte az összes rombadőlt. A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy legalább egy hónapig ne menjenek vissza a házaikba, mert akár 6,5-ös erősségű utórengés is előfordulhat.

Mindeközben Hatay tartomány Defne körzetében egy 34 éves férfit a mentési munkálatok 155. órájában mentettek ki a romok alól. A török hatóságok emellett helyreállították a hatayi repülőtér sérült kifutópályáját, így a légikikötő újból használhatóvá vált.

Bekir Bozdag török egészségügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy eddig 57 embert tartóztattak le a térségben zajló fosztogatásokkal kapcsolatban. Ismertette egyúttal azt is, hogy az összeomlott épületekhez köthető felelősségük miatt hét embert őrizetbe vettek, hármat le is tartóztattak, további hét esetében pedig megtiltották, hogy elhagyják az országot. Az Anadolu török állami hírügynökség adatai alapján a szerencsétlenséget megelőzően 13,5 millióan éltek a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térségben.

Mint arról korábban beszámoltunk, szombaton több német, illetve az osztrák hadsereg kötelékébe tartozó mentőalakulat is felfüggesztette a munkát, és ezt ismeretlen csoportok közötti összecsapásokkal indokolták. Az egyik mentőcsapat munkatársa szerint a biztonsági helyzet további romlására kell számítani, minthogy az élelmiszer-ellátás akadozik. Az osztrák hadsereg több tucat szakemberének és más mentőalakulatoknak is menedéket kellett keresniük, mert a helyi csoportok egymásra támadtak.

Néhány órával később a török hadsereg vonult fel a területen, és az ő védelmük alatt folytathatták az osztrákok a munkát. Az egymással ellenséges török csoportok között már tűzpárbajra is sor került.

(MTI)