„Meg akarjuk találni a pozitív eseteket, hogy megtörhessük a járvány terjedését”

„Meg akarjuk találni a pozitív eseteket, hogy megtörhessük a járvány terjedését”

Vásárlók biztonságos távolságra sorakoznak egymástól egy londoni üzlet előtt 2020. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy-Britanniában európai csúcsot döntött a halálozás, 300 közelében az olaszországi és franciaországi halottak száma, Ausztriában alig van új beteg.

369-cel emelkedett a járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, és így elérte a 29 684-t – közölte szerda este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt viszont majdnem hétezerrel csökkent. A halottak száma egy nappal ezelőtti 236 volt.

Az aktív fertőzöttek száma 6939-cel csökkent az egy napja mért valamivel több mint 1500-hoz képest. A jelenleg regisztrált betegek száma 91 528-nak felel meg, ebből több mint 31 ezren Lombardiában vannak, több mint 14 ezren Piemontban, több mint 8 ezren Venetóban. A több mint 91 ezer betegből több mint 74 ezer házi karanténban tartózkodik, a kórházban kezeltek közül 1333-an vannak továbbra is intenzív osztályon.

A szűrt betegszám jelentős csökkenését a számos gyógyult okozta: egy nap alatt mintegy 8 ezer gyógyultat regisztráltak, de többségük korábban lábalt ki a betegségből, de csak most került be a nyilvántartásba. A gyógyultak száma túllépte a 93 ezret. Ez az első alkalom, hogy a gyógyultak száma meghaladta az aktív fertőzöttökét. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 214 457-t. Egész Olaszországban 2,3 millió vírustesztet végeztek.

Szerbiában visszavonták a szükségállapotot | Magyar Hang

Az egészségügyi hatóságok szerint minden attól függ, hogyan alakul a járványgörbe a következő hetekben az óvintézkedések május 4-től fokozatosan történő oldásának hatására.

Franciaország: 278 halott

Franciaországban az elmúlt 24 órában 278-cal 25 809-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 330 után, de a kórházakban hetek óta fokozatosan csökken a betegszám, ezért országszerte folytatódott a felkészülés az általános karantén jövő heti feloldására.

Az egészségügyi minisztérium szerda esti összesítése szerint a kórházakban 177-en, az idős otthonokban és szociális intézményekben 101-en vesztették életüket a Covid-19 fertőzés következtében az előző nap óta. Kórházban 23 983 fertőzöttet ápolnak, ami 792-vel kevesebb, mint kedden, de még mindig csaknem kilencszáz új betegfelvétel történt szerdán. Az intenzív osztályokon csaknem egy hónapja csökken a betegszám, kedd óta 283-mal. Jelenleg 3147-en vannak lélegeztetőgépen, míg az április 9-i tetőzéskor 7200 volt ez a szám.

Május 11-től sok minden újraindul a francia kulturális életben | Magyar Hang

A súlyos betegek számának egyenletes csökkenését biztató jelnek tartják a szakemberek, ugyanis az egészségügyi rendszer leterheltségén múlik, hogy milyen mértékben oldhatók fel jövő héten a szigorú kijárási korlátozások, amelyek megyékre lebontott pontos és végletes részleteit csütörtök délután ismerteti Edouard Philippe miniszterelnök.

Az Odoxa közvélemény-kutatóintézet szerdán közzétett felmérése szerint a franciák kétharmada támogatja és várja a karantén befejezését, ugyanakkor 60 százalékuk nem bízik abban, hogy a kormány stratégiája sikeres lesz annak érdekében, hogy az országot ne érje el a járványnak egy második hulláma. Legvitatottabb kérdés az iskolák megnyitásának menetrendje és a tömegközlekedési eszközök biztonsága.

Nagy-Britannia: több mint 30 ezer halott

A szerdán ismertetett legfrissebb adatok szerint meghaladta a 30 ezret a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Robert Jenrick, az önkormányzatokért felelős miniszter a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztató elmondta: az előző 24 órában 649-en haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 30 076-ra nőtt. Nagy-Britannia az első európai ország, ahol 30 ezernél többen haltak meg a koronavírus okozta betegségben.

Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) orvosigazgatója azonban a szerda esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a halálozási számok lassan ugyan, de már csökkennek. Kiemelte, hogy a napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe – amely kisimítja a napi ingadozásokat – a múlt hónap második fele óta folyamatosan lefelé tart.

Görögország megnyitja határait a turisták előtt | Magyar Hang

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Nagy-Britanniában szerdáig 1 448 010 koronavírus-szűrést hajtottak végre és 201 101 lelet volt pozitív. Az elmúlt egy napban 6111 új fertőzést mutattak ki. Ez több, mint az elmúlt napokban; egy nappal korábban például 4406 új koronavírus-fertőzést regisztráltak.

űYvonne Doyle ugyanakkor hangsúlyozta: a naponta elvégzett szűrések számának jelentős emelkedésével párhuzamosan várható is volt az újonnan kiszűrt fertőzések számának emelkedése. „Valójában éppen ezt akarjuk: meg akarjuk találni a pozitív eseteket, hogy megtörhessük (a járvány) terjedését” – mondta az angliai közegészségügyi szolgálat orvosigazgatója.

Boris Johnson brit miniszterelnök nem sokkal korábban, a londoni alsóház szerda délutáni ülésén bejelentette, hogy a kormány a hónap végéig 200 ezerre akarja növelni a koronavírus-szűrések napi számát Nagy-Britanniában, és utána „még feljebb kell menni”.

A szerda esti sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy folyamatosan és jelentősen csökken a Covid-19 betegség miatt kórházi ellátásra szoruló páciensek száma. Yvonne Doyle professzor elmondta: szerdán 13 168 koronavírus-beteget ápoltak a brit kórházakban, csaknem 15 százalékkal kevesebbet, mint egy hete.

Ausztria: sikerült megvédeni az idősotthonok lakóit

Tovább csökkent az aktív koronavírusos betegek száma Ausztriában; szerdán az egészségügyi minisztérium jelentése szerint 1437 beteget tartottak nyilván.

Ausztriában összesen 15 684 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 13 639-en időközben meggyógyultak. Az elmúlt 24 órában 20 új beteget diagnosztizáltak, a legtöbbet Alsó-Ausztriában, illetve Bécsben. A betegek közül 418-an szorulnak kórházi kezelésre; az intenzívosztályon kezeltek száma ugyanakkor száz alá csökkent; így már csak 97-en vannak, akiknek súlyos az állapotuk. Ausztriában 608-an estek áldozatául a járványnak, illetve az annak szövődményeként fellépő tüdőgyulladásnak.

Koronavírus: lazítanak a németek, de új védekezési rendszer is életbe lép | Magyar Hang

Rudolf Anschober (Zöldek) egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a járvány kezdeti időszakában az osztrákok többnyire más országokban fertőződtek meg koronavírussal; március 23-a óta azonban az esetek több mint egyharmadában a vírus okozta megbetegedés idősotthonokban vagy ápolást nyújtó intézményekben, gondozóházakban terjedt, érintve a lakókat, a munkatársakat, valamint a velük közös háztartásban élőket. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy az idősotthonokban eddig 24 000 esetben végezték el a koronavírus-tesztet. Hangsúlyozta: sikerült megvédeni az idősotthonok lakóit, a halálesetek száma ugyanis az év első negyedében nem emelkedett jelentősen az előző év azonos időszakához képest.

Az enyhítések részeként hétfőtől ismét lehet látogatni az idősotthonok, illetve az ápolási otthonok lakóit. Anschober a „biztonság és szabadság” közötti kompromisszum fontosságát hangsúlyozta. Az egészségügyi minisztérium szigorú óvintézkedéseket rendelt el, így a látogatóknak előzetesen időpontot kell egyeztetniük, és csak egy meghatározott ideig maradhatnak. A találkozás lehetőség szerint a szabadban történik, a látogatók csak egyenként érkezhetnek, szájmaszkot kell viselniük; és hat év alatti gyermeket csak kivételes indokkal vihetnek magukkal.

Daniela Schmid, az osztrák táplálkozás-biztonsági ügynökség (AGES) osztályvezetője ismertette, hogy több olyan fertőzési gócpontot azonosítottak, amelyek nyugdíjas- és idősotthonokhoz, illetve ápolási otthonokhoz kapcsolódtak; ezekben az intézményekben 1127-en fertőződtek meg koronavírussal. Több olyan gócpontot is azonosítottak ugyanakkor, amelyek különböző szabadidős tevékenységekhez kapcsolódtak; ezeken a helyeken 370-en kapták el a koronavírust.

(MTI)

Címkék: koronavírus