Megint bűncselekménnyel vádolják az ellenzéki isztambuli főpolgármestert

Megint bűncselekménnyel vádolják az ellenzéki isztambuli főpolgármestert

Ekrem Imamoglu éttermet ad át (Fotó: Ekrem Imamoglu/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közbeszerzési jogsértés vádjával indult eljárás Isztambul ellenzéki főpolgármestere, Ekrem Imamoglu ellen, akit egy másik perben december közepén már több év börtönbüntetésre ítéltek - jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség. A beszámoló szerint a szóban forgó közbeszerzés 2015-re nyúlik vissza, amikor Imamoglu még a metropolisz Beylikdüzü nevű kerületének volt a polgármestere. A feljelentést a belügyminisztérium tette.

A vádirat szerint a kulturális rendezvényekkel kapcsolatos szolgáltatásokra kiírt pályázatot egy olyan cég nyerte, amely nem felelt meg a feltételeknek. Az esetleges vétség megállapítása akár hét évig terjedő börtönbüntetést is vonhat maga után. Imamoglut tavaly december 14-én két év hét hónap börtönbüntetésre, valamint a politikai élettől való eltiltásra ítélték, mert a törvényszék szerint megsértette a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tagjait. Imamoglu megfellebbezte az ítéletet.

Isztambul főpolgármesterét akkor azért fogták perbe, mert 2019 novemberében "bolondnak" nevezte azokat, "akik érvénytelenítették" a 2019. márciusi helyhatósági választás isztambuli eredményét, amely bár szűken, de Imamoglu győzelmét hozta. Imamoglu szerint azért használta a "bolond" kifejezést, mert Süleyman Soylu török belügyminiszter előzőleg szintén így illette őt, szavai pedig az eredmény érvénytelenítését szorgalmazó kormánypárt egyes politikusaira, és nem az YSK tagjaira vonatkoztak.

A 2019-es helyhatósági választás isztambuli fordulóját szabálytalanságokra hivatkozva az év júniusában megismételték. A második fordulón Imamoglu már fölényes győzelmet aratott. A metropoliszt korábban másfél évtizeden keresztül a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette kormánypárt irányította. Törökországban 2023 második negyedévében mind köztársaságielnök-, mind parlamenti választást tartanak.

MTI