Megint lezárták a Machu Picchut a perui tüntetések miatt

Megint lezárták a Machu Picchut a perui tüntetések miatt

Machu Picchu látképe madártávlatból (Fotó: Pedro Szekely/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peruban tovább folytatódnak a sokszor véres zavargásokká fajuló tüntetések. A szinte polgárháborúhoz közelítő állapotok miatt nem először zárták le határozatlan időre az ország leghíresebb turistalátványosságát, a Machu Picchu romvárost. A helyszínen több száz turista rekedhetett, akik a folyamatos figyelmeztetések ellenére is az országba utaztak.

A tüntetők folyamatosan igyekeznek megbénítani az országot, ennek érdekében igyekeznek elvágni a közlekedési és áruszállítási útvonalakat. A Machu Picchuhoz egyetlen vonatsín vezet, így pofon egyszerű elvágni a külvilágtól. Egy hónappal ezelőtt már a hatóságoknak kellett kimenekíteniük több száz másik turistát, akik ugyanígy a Machu Picchunál rekedtek.

A tüntetések azután kezdődtek el, hogy az előző elnök, a szélsőbalos Pedro Castillo megpróbálta feloszlatni a nemzetgyűlést, hogy rendeleti kormányzást - kvázi egyeduralmat - vezessen be, de ez nem sikerült, hiszen levetették, és államellenes összeesküvés miatt börtönbe vettették. Castillo azonban népszerű volt a legszegényebbek körében, aki a letartóztatása után tüntetéseket, illetve lázongásokat indítottak.

Az oldalak egymást vádolják az erőszakos cselekmények kezdeményezésével, a lázadók is rendszeresen rátámadnak a rendőrökre, de azok is túlzott erővel vágnak vissza. Így a tüntetésekben már több tucat ember halt meg. 

(BBC)

Címkék: Peru, Machu Picchu