Mégiscsak küld Németország Leopard tankokat Ukrajnába?

Mégiscsak küld Németország Leopard tankokat Ukrajnába?

A lengyel hadsereg egyik Leopard 2A4 típusú harckocsija a lengyel-amerikai páncélos egységek közös NATO-hadgyakorlatán (Fotó: MTI/EPA/Maciej Kulczynski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország hajlandó Leopard 2 típusú harckocsikat szállítani Ukrajna számára – értesült a Spiegel, a hírt a 24.hu szúrta ki. A német lap meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy legalább egy századnyi Leopard 2 A6 tankról van szó, amelyet a német hadsereg, a Bundeswehr állományából csoportosítanak át.

Emellett úgy tudja, hogy Olaf Scholz német kancellár más országoknak, így Lengyelországnak is engedi a Leopard tankok küldését, és ezzel párhuzamosan az USA pedig Abramseket küld az ukránoknak.

Az értesülést egyelőre se a német kormány, sem a védelmi minisztérium nem kommentálta, illetve erősítette meg.

A Handelsblatt megjegyzi, hogy más szövetséges országok is készek Leopardot küldeni Ukrajnába, az exporthoz azonban Németország engedélye is kell. A korábbi hírek szerint Németország akár már szerdán megadhatja az engedélyt erre Lengyelországnak.

A Leopard 2-es széria azért olyan népszerű, mert a mai napig a világ egyik legjobb harckocsitípusa. Számos változata van, azonban jelenleg a legszélesebb körben a 2A4-es és 2A6-os variánsok állnak szolgálatban a világ különféle harckocsizó alakulataiban. Legmodernebb variánsát, a Leopard 2A7+-t még csak most rendszeresíti a világon elsőként Magyarország és Katar – írja a Portfolió.