Megnyílt az út Donald Tusk előtt, nem kapott bizalmat Morawiecki kormánya

Megnyílt az út Donald Tusk előtt, nem kapott bizalmat Morawiecki kormánya

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólal a parlamenti alsóház, a szejm ülésén a kormányáról tartandó alsóházi bizalmi szavazás előtt Varsóban 2023. december 11-én. (MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kapott bizalmat a lengyel képviselőházban a 2017 óta hivatalban volt Mateusz Morawiecki miniszterelnök november 27-én alakult új kormánya, így közel két hónap várakozás után Donald Tusk foglalhatja el a miniszterelnöki széket. 

Morawiecki mindössze 190 szavazatot kapott 266 elutasítással szemben, vagyis a jövendő kormánypártokon kívül a szélsőjobboldali ellenzék 18 képviselője is ellene szavazott. Tusk a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) nyolcéves kormányzását szakítja meg azzal, hogy átveszi az ország irányítását. Tusk korábban hét évig volt már egyszer Lengyelország kormányfője, és sikerét előrevetítve hétfőn azt posztolta a Twitteren, hogy „READY, STEADY, GO!”, azaz készen áll a kormányalakításra.

Mint ismert, az október 15-i választáson ugyan a PiS szerezte a legtöbb szavazatot, de tudni lehetett, hogy nem tud kormányt alakítani a vele szemben felsorakozó liberális-konzervatív ellenzék, élén a Tusk vezette Polgári Koalícióval viszont igen. Andrzej Duda köztársasági elnök, maga is korábbi PiS-politikus, mégis Morawieckit bízta meg a kormányalakítással. Saját szempontjukból volt is értelme a két hetes időhúzásnak: az átmeneti Morawiecki-kormány nagy pénzeket osztott ki hozzá közel álló szervezeteknek, és több új tisztségviselőt nevezett ki fontos posztokra. Így például a Pénzügyi Felügyelet nagyhatalmú vezetőjét, akinek megbízatása november végén járt le, és a PiS öt évre frissen kinevezett emberét az új kormány a hivatal függetlenségét védő szabályok miatt nem tudja leváltani – írja a Hvg.hu.

A lengyel alkotmány szerint ha a köztársasági elnök által felkért miniszterelnök nem kap bizalmat, akkor maga a szejm választhat kormányfőt. A kinevezés joga ez esetben is az államfőé, de az ilyen jelöltet köteles kinevezni és felesketni. Donald Tuskról tehát várhatóan néhány órán belül dönt a szejm, ahol koalíciós partnereivel kényelmes, 248 mandátumos többsége van. A miniszterelnöki programbeszéd és a kormánytagok bemutatása legkorábban kedden történhet meg. Minden bizonnyal a Tusk vezette Polgári Koalíció adja majd a legtöbb minisztert, de jut tárca a Lengyel Néppártnak, a Lengyelország 2050-nek és a Baloldali Pártnak is.

A Jog és Igazságosság kormányzását korábban rengeteg kritika érte az ország nyugati partnerei részéről, mert tudatosan rombolta a lengyel jogállam intézményeit és törekedett a független igazságszolgáltatás megtörésére. Ugyanakkor Tusk hatalomra lépése rossz hír Orbán Viktor és a magyar kormány számára, amely hagyományosan a PiS egyik legközelebbi szövetségesének számít. A leendő kormányfő a napokban is kritizálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte nyíltan orosz érdekeket képvisel. „Olyan kormánnyal van dolgunk, amelyik nyíltan orosz álláspontra váltott. Orbán Viktor ezt nem titkolja” – válaszolta Donald Tusk egy pénteki sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy képes lesz-e befolyásolni Orbán politikáját.