Megnyitná a kommunista titkosszolgálatok archívumait az unió

Megnyitná a kommunista titkosszolgálatok archívumait az unió

Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Wikipédia/Diliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszel hivatalosan követeli az UDBA, vagyis a jugoszláv Állambiztonsági Igazgatóság archívumának megnyitását – írja a horvát Jutarnji list. Az Európai Parlament ugyanis legutóbb arra figyelmeztetett, hogy a szervezett bűnözés továbbra is komoly probléma nem csak a Nyugat-Balkán, hanem az egész Európai Unió számára, ugyanis ezek a bűnözői csoportok erős hálózattal rendelkeznek az unióban.

A Lukas Mandl európai parlamenti képviselő nevével jelzett jelentés – amit az EP külpolitikai bizottsága is elfogadott – így azt követeli, hogy nyissák meg a valamikori Jugoszlávia archívumait, hogy ezzel megkönnyítsék a politika és a szervezett bűnözés kapcsolatainak feltárását. Az uniós diplomaták ugyanis azt gyanítják, hogy az UDBA, a jugoszláv Elhárítási Szolgálat (KOS), illetve más szolgálatok bűnözők segítségét is igénybe vették a működésük során, sőt ezt tették az unió akkori országainak területén is.

– A szervezett bűnözés, a politika és az üzleti élet közti kapcsolat már a valamikori Jugoszlávia szétesése előtt is létezett, de a kilencvenes évek konfliktusai után is folytatódott. Az európai parlamenti képviselők elítélik, hogy a térség hatóságai nem akarják a volt Jugoszlávia archívumait megnyitni és átadni az aktákat az ezt követelő hatóságoknak – áll az EP sajtóközleményében.

Mint ismert, az UDBA rendkívül aktív szereplő volt a titói Jugoszlávia idejében, így a jugoszláv ügynököknek számos egykori közéleti szereplőt sikerült likvidálniuk Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban és a világ számos részén. Habár a legtöbbször a valamikori usztasa rezsim politikusai (köztük Ante Pavelic usztasa vezér) váltak célpontokká, később emberjogi aktivistákra is vadásztak az UDBA ügynökei. Közéjük tartozott Enver Hadri koszovói albán emberjogi harcos is, akit 1990-ben likvidált Belgiumban az UDBA három ügynöke. A jugoszláv titkosszolgálat emellett illegális fegyverkereskedőkkel és más bűnözőkkel is együttműködött, akik időnként nagy szolgálatot tettek külföldön a kommunista rezsimnek.