Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katonát Horvátországban

Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katonát Horvátországban

Airbus H145 M típusú helikopter. Képünk illusztráció! (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtalálták a Horvátországban lezuhant honvédségi helikopter legénységének harmadik tagját – derül ki a Honvédelmi Minisztérium friss közleményéből. A harmadik katona holttestét a roncsok alatt találták meg – amint azt korábban a horvát sajtó is megszellőztette –, két társának holttestét már szerdán, a baleset napján megtalálták. Az Airbus H145 típusú helikopter gyakorlatozás közben zuhant le a Čikola kanyonban, Šibeniktől nem messze.

A honvédelmi tárca közlése szerint a helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsokat és minden fellelhető darabot összegyűjtenek, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe szállítják.

Amint arról mi is hírt adtunk, a horvátországi helyszínre utazott azonnal a Honvéd Vezérkar főnöke, aki személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről. Mint a tárca írja, Böröndi Gábor altábornagy legfontosabb célja az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal, és egyben arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér. Mint hozzátette, a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen megnehezíti. A teljeskörű vizsgálat ezért – a fizikai kitettség okán is - várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe.

A horvát sajtó arról is cikkezett, hogy egy drótkötél lehetett a helikopter útjában, amibe beleakadhatott. A szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnik, hogy a gép egy, a kanyon fölött kifeszített, zipline-ozáshoz használt drótkötélnek ütközhetett. A horvát védelmi minisztérium szerda esti sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a gyakorlat résztvevői olyan térképet kaptak, amelyen szerepeltek a terepakadályok, köztük a csúszókábelek felett futó elektromos vezeték. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: valóban felvetődött egy drótkötél szerepe a balesetben, de még tart a vizsgálat. – Ha valóban volt drótkötél, akkor azt jelölni kellett volna a térképen – jelentette ki a miniszter. 

A vezérkar főnöke a közlemény szerint hangsúlyozta: egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát-magyar szakértő bizottság fogja megállapítani. Beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat (MH 86. Kiss József helikopterdandár) minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak.