Megtiltotta az EU a beutazást hét dél-afrikai ország állampolgárainak

Megtiltotta az EU a beutazást hét dél-afrikai ország állampolgárainak

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tegnap felfedezett és meglehetősen gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns szétterjedésének megfékezése érdekében az Európai Unió egységesen megtiltotta a beutazást a következő afrikai országokból: Botswana, Szváziföld, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke péntek délután jelentette be az intézkedés szükségességét, amit elmondása szerint a tudósok is szükségesnek tartanak. Az összes tagállam vezetője támogatta a kezdeményezést. 

A korábban B.1.1.529-nek nevezett variáns az eddigi legveszélyesebbnek tűnik a SARS-CoC-2 vírus mutánsai közül, mivel szokatlanul sok mutációt tartalmaz. Ezek esélyessé teszik, hogy a vírus fertőzőképesebb és esetleg a vakcinák adta védettséget is képes bizonyos mértékben megkerülni.