Melitopol ukrán polgármestere: „Orbán olyan őrült, mint Putyin. Ez az igazság”

Melitopol ukrán polgármestere: „Orbán olyan őrült, mint Putyin. Ez az igazság”

Orbán Viktor fogadja Putyint Budapesten 2019. október 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Azt gondolják az ukránok, hogy Orbán olyan őrült, mint Putyin. Ez az igazság. Ha megkérdezi az ukránokat Orbánról, ezt fogják mondani” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Ivan Fedorov, az ukrajnai Melitopol polgármestere, aki azzal vált az egész világon ismertté, hogy a háború elején elrabolták a települését elfoglaló oroszok, és erről videófelvétel is készült. Az ukrán elnök személyesen járt közben a kiszabadításáért, amit végül fogolycserével sikerült elérni: kilenc orosz hadifoglyot adtak át érte az ellenségnek.

Ukrajna, jobban mondva az egész ukrán nép a múlt héten kapta meg az EU legnagyobb emberi jogi díját, a Nobel-békedíjas orosz Andrej Dimiriljevics Szaharovról elnevezett díjat. A kitüntetés átadóján Volodimir Zelenszkij, civilek és néhány más politikus képviselte Ukrajnát, és köztük volt Ivan Fedorov is.

Fedorov a lapnak elmondta, nem érti, hogy mi áll Orbán oroszpárti politikája mögött, és hozzátette, hogy ebben a magyarok is felelősek. Mint mondta, „vannak választások Magyarországon, el lehet menni más pártokra is szavazni”. A polgármester kijelentette: „Most Orbán az önök miniszterelnöke, és a magyarok feladata, hogy ezzel kezdjenek valamit.”

A magyar kormány szankciókkal kapcsolatos álláspontjáról így vélekedett: „Ha Magyarországon háború törne ki, minden politikai kérdést félretennének. Ha Putyin bevonulna Magyarországra, és fel akarná önöket szabadítani valamilyen probléma alól, amellyel valójában nem is küzdöttek, félretennék az összes politikai vitájukat. Putyin egy terrorista. Mit lehet csinálni egy terroristával? Izolálni. Fegyverekkel, szankciókkal, kapcsolatokkal. Végső soron pedig meg kell büntetni. Minden fellépés fontos, a turistavízumok elvétele is, ezt Magyarországnak is meg kell tennie.”

Mint hozzátette, a második világháború fasizmusa és a mostani oroszizmus ugyanaz, ezért számára felfoghatatlan, hogy a magyarok ezt nem értik. Magyarország ugyan érthetően a saját országát helyezi előtérbe, de Putyin most éppen egyre mélyebb gödörbe ássa a sajátját. Kérdés, hogy ebben a magyar kormány Putyin mellett kíván-e állni.

A polgármester beszélt hazája helyzetéről is: szerinte mára már csak legenda, hogy Kelet-Ukrajna oroszbarát többségű, mára mindenki megértette, mit jelent az orosz invázió. Ukrajna teljes felszabadítása és megbüntetése mellett a cél az, hogy írásba foglalják az ukránok, mit is gondolnak a hazájukról. Az aktuális teendő pedig, hogy elpusztítsák az orosz logisztikát, mivel az orosz hadsereg minden nap nehézfegyverzetek százait viszi keresztül Ukrajnán.

Beszélt Melitopol nehéz helyzetéről is, a városban jelenleg nincs semmilyen szolgáltatás, bezártak a gyógyszertárak, az orvosok nagyrészt elmenekültek a megszállt területekről. Ezért mindig kérik a városban ragadt ukránokat, hogy hagyják el az elfoglalt területeket, mert ott nem tudnak biztonságot adni számukra. Az oroszok által elfoglalt Melitopolban már akkor is perceken belül börtönbe kerül valaki, ha nyilvánosan kifejti a véleményét a helyzetről. Arra is kitért, hogy az ellenállás azonban működik, Melitopol gyakorlatilag partizánközpont is egyben.