Menesztették Thaiföld miniszterelnökét

Menesztették Thaiföld miniszterelnökét


Shretta Tavizin (Forrás: MTI/EPA/Narong Szangnak)

Fotó: Narong Szangnak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Menesztették hivatalából Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnököt, miután egy bíróság úgy ítélte meg, hogy megsértette az alkotmányt, mert a kabinetjébe olyan ügyvédet nevezett ki, aki korábban börtönben ült.

A BBC beszámolója szerint az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy Srettha megsértette az „etikai szabályokat” és „kihívó magatartást” tanúsított. A bíróság döntése végleges, fellebbezni nem lehet ellene.

A 67 éves Srettha kevesebb mint egy éve volt hatalmon, ő 16 év alatt a harmadik miniszterelnök, akit ugyanez a bíróság eltávolított a pozícióból. Helyére ideiglenes miniszterelnököt neveznek ki, amíg a thaiföldi parlament össze nem ül, hogy új vezetőt válasszon.

Bár a tavalyi választásokon a fiatalok által szervezett, a hadsereg és a diktatúra ellen kampányoló Mozdulj Előre Párt nyert, a katonaság által kinevezett szenátus nem engedélyezte nekik a kormányalakítást, azóta pedig fel is oszlatták már a pártot, a vezetőit évekre eltiltották a politikától. Végül a szintén ellenzéki Thaiokért Párt alakíthatott kormányt, ők jelölték Sretthát.