Mindenkit letesztelnek Bécsben, aki influenzás tüneteket mutat

Mindenkit letesztelnek Bécsben, aki influenzás tüneteket mutat

Koronavírus-tesztelő konténer Bécsben (Fotó: PID/David Bohmann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok a bécsiek, akik influenza tüneteit mutatják és szeretnének megbizonyosodni róla, hogy nem fertőzöttek koronavírussal, mostantól konténer-rendelőkben is megvizsgáltathatják magukat – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája csütörtökön. A vizsgálat előtt mindenkit antigén gyorsteszttel ellenőriznek. Ha negatív, kezelik a tüneteket, pozitív teszt esetén megkezdődnek a védőintézkedések.

Akik influenza tüneteit mutatják (például köhögnek, tüsszögnek, lázasak) és szeretnék kizárni, hogy fertőzöttek koronavírussal: mostantól már mobil konténer-rendelőkben is szakértő orvosi csapat várja. A mobil rendelők célja, hogy a háziorvososokat és az egészségügyi intézményeket tehermentesítsék, a dolgozókat védjék, illetve hogy ne alakuljon ki egy esetleges fertőzési gócpont a várótermekben.

A vizsgálat előtt mindenkit tesztelnek egy koronavírus-antigén gyorsteszttel. Ha ez negatív, a jelenlévő orvosok kezelik a páciens tüneteit, vagy továbbirányítják a háziorvoshoz. Pozitív teszteredmény esetén az illetékesek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket: egy PCR teszt következik, majd fertőzés esetén a kontaktkutatás.

A szolgáltatás a Bécsi Orvosi Kamara és Bécs Város összefogásával valósult meg. Az első két konténer-rendelőt Favoriten és Ottakring kerületekben állították fel, december elejére pedig már összesen harminc ellenőrzőpont lesz a városban a tervek szerint. Az első hetekben százezer, külön erre a célra beszerzett antigén gyorsteszt áll rendelkezésre a vizsgálatokhoz. A szolgáltatást mindenki igénybe veheti, ehhez csupán időpontot kell egyeztetnie a megadott honlapon. Az időpontról három nappal a vizsgálat előtt kapnak értesítést a páciensek.