Miután leszállt Oroszországban, őrizetbe vették Alekszej Navalnijt

Miután leszállt Oroszországban, őrizetbe vették Alekszej Navalnijt

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus részt vesz az Európai Parlament külügyi bizottságának videokonferenciáján Brüsszelben 2020. november 27-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszatért Moszkvába Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, az őt szállító gép vasárnap este landolt a seremetyjevói repülőtéren. Az MTI beszámolója szerint a rendőrök őrizetbe vették és elvezették repülőtér útlevél-ellenőrzéséről.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. (Egy rubel mintegy 4 forintot ér.)

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN), kedden keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben kezdeményezte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. A FSZIN vasárnap este közölte, hogy a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad. A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt vagy ha újabb bűncselekményt követett el.

 Az EJEB 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt.

Az MTI azt írja, hogy a Podeda légitársaság gépének a menetrend szerint Vnukovóban kellett volna leszállnia, de azt a repteret lezárták. Annyit tudni, hogy több száz ellenzéki gyűlt össze a politikus fogadására, a rendőrség pedig több tucat aktivistát őrizetbe vett. A hatóságok Szentpéterváron is feltartóztattak több, Moszkvába készülő aktivistát és újságírót is.

Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

– Sohasem volt számomra kérdés, hogy visszatérjek-e vagy sem. Egyszerűen azért, mert nem utaztam el. Németországba úgy kerültem, hogy egy újraélesztési dobozban érkeztem oda – írta korábban a bloggerből lett politikus a Twitteren.